';
Preloader logo
Boetseren

Boetseren

Boetseren wordt vaak ook wel gezien als kleien, omdat je met kleien ook de klei bewerkt. Boetseren kun je met verschillende materialen doen waaronder; boetseerklei, boetseerwas of brooddeeg. Het meest gebruikte is klei en daar gaan we het dan ook over hebben.

 

Wat is boetseren?

Boetseren is klei een andere vorm geven met je handen, maar dit kun je ook doen met behulp van andere gereedschappen. Misschien heb je op school al wel eens met klei gewerkt, bijvoorbeeld voor een Moederdag cadeautje. Ik heb dit ook eens gedaan, ik heb toen met een pollepel gaatjes gemaakt in een rond stuk klei. Zo heb ik een pennenhouder gemaakt. Boetseren lijkt veel op kleien, er zijn alleen een paar verschillen. Zo kan je met boetseren verschillende soorten klei gebruiken en hierdoor grotere kunstwerken maken. Nog een verschil is dat met boetseren mensen wel eens een draaitafel gebruiken, maar wat is een draaitafel? Een draaitafel kun je zien als een klein rond tafeltje met een machine. Deze machine zorgt ervoor dat het blad, de bovenkant van de tafel, kan ronddraaien. Niet elke draaitafel heeft een machine, soms moet je hem met je voet ‘aantrappen‘ om ervoor te zorgen dat hij gaat draaien.

Materialen die je kunt gebruiken

Er zijn veel materialen die je kunt kopen om te boetseren, maar veel daarvan heb je zelf al in huis. Je kunt gebruiken wat je wilt, houten spullen zijn het handigst als je met klei werkt. Vraag alleen even aan je ouders of degene die voor je zorgt of je die spullen mag gebruiken.

Een paar voorbeelden zijn;
– Een houten pollepel: hiermee kun je gaatjes maken in je kunstwerk.
– Een spatel: een spatel is handig als je iets vlak wilt maken.

Verschillende soorten klei

Je kunt verschillende soorten klei gebruiken zoals; plastische klei, magere klei, chamotte klei en klei die door een toevoeging van kleur verandert. De klei verandert van kleur doordat hij gebakken wordt in een hete oven. Elke soort klei heeft andere ingrediënten, waardoor ze voor verschillende dingen gebruikt kunnen worden. Als voorbeeld nemen we chamotte klei, dit is een klei waar gemalen en gebakken klei doorheen gemengd is en is daarom steviger. Hierdoor kan deze klei gebruikt worden voor grotere beelden en kunstwerken.

Waar moet je op letten bij boetseren?

EEN PAAR TIPS!

Bij boetseren kan je klei uitdrogen dus een bakje water bij je houden is een handige tip. Zorg er wel voor dat je je klei niet te nat maakt, want dit zorgt ervoor dat je klei niet de vorm kan vasthouden die jij hebt gemaakt. Je kunt hem ook laten drogen zonder te bakken, dan kun je hem alleen binnen gebruiken. De klei kan zonder te bakken namelijk niet goed tegen water. Wil je je geboetseerde beeldje ook buiten gebruiken? Dan moet je hem bakken in de oven (vraag hierbij om hulp).

Puk

Hallo, mijn naam is Puk en ik ben de creatieve kid van Surfkids.