';
Preloader logo
Fotografie

Fotografie

Tegenwoordig heeft waarschijnlijk iedereen wel eens een foto gemaakt. Ondanks dat je er misschien niet bij stilstaat zijn er ontzettend veel manieren waardoor jou foto nog mooier kan worden met dingen zoals; hoe wil ik iets op de foto hebben, vanuit welke hoek komt het licht, hoe hou ik de camera vast. Dan krijg je al een heel andere foto dan wanneer je even snel een foto maakt. Fotografie is echter nog veel meer en het allerleukste is dat je er met oefenen steeds beter in wordt en ook in staat bent om je eigen stijl te ontwikkelen.

 

Oefenen, oefenen, oefenen

Om de mooiste foto’s te maken is het belangrijk dat je heel veel gaat oefenen. Je leert het meeste van het gewoon doen! Een onderwerp vinden om te fotograferen hoeft ook niet heel moeilijk te zijn. Familie, huisdieren, die grote boom in je tuin of misschien wel andere mooie plekjes in en rondom je huis lenen zich uitstekend als oefenmateriaal.

Wees in het begin ook niet bang om alleen foto’s te maken met je telefoon of je digitale camera op de automatische stand. Je bent iets immers aan het leren. De compositie van een foto is daarin tegen ook veel belangrijker dan de techniek achter een foto. De compositie is de manier waarop je het beeld kiest en dit klinkt ingewikkelder dan het is. Via de zoeker van je camera, of op het schermpje, kun je zelf bepalen welk beeld het prettigst oogt.

Wel zijn er een paar enkele tips en handigheidjes die zijn toe te passen als je de compositie van je foto goed wilt hebben:

  • Plaats je onderwerp niet in het midden van het beeld
  • Let op de achtergrond: zorg dat er geen bomen, mensen of andere storende elementen ‘uit je onderwerp steken’. Het lijkt toch wel gek als er opeens een lantaarnpaal uit iemand zijn hoofd komt
  • Hou dezelfde hoogte aan als waarop het onderwerp zich bevind. Vooral bij huisdieren of je jongere broertje of zusje is dit iets om in de gaten te houden.
  • Pas de regel-van-derden toe. Dit houdt in dat je het beeld in 3 verticale en 3 horizontale vlakken verdeelt en je onderwerp terecht komt op een kruispunt van deze lijnen.
  • Is de compositie nog niet geslaagd, beweeg dan een paar centimeter met de camera.

Wanneer je fotografie als hobby hebt kun je er voor kiezen om enkele lessen of een cursus in fotografie te volgen. Deze lessen zijn niet alleen leuk, maar je leert ook heel veel manieren waarop je nog mooiere foto’s kan maken. Tijdens de lessen leer je ook hoe je jouw camera moet instellen om de mooiste foto’s te maken en leer je steeds beter met je camera om te gaan! Ook leer je andere mensen kennen met dezelfde hobby en dan zal je zien dat zij weer op een andere manier met fotografie bezig zijn dan dat jij dit doet.

Camera

Wanneer je merkt dat je veel aan het fotograferen bent en het begint aan te voelen als een hobby, dan is misschien het moment aangebroken om eens te na te denken over een echte camera. Dit kun je natuurlijk zo duur maken als je zelf wilt, maar wij raden je aan om te beginnen met een simpele camera. In totaal zijn er grofweg drie soorten camera’s te onderscheiden:

  • Compact camera → Dit is een camera die je gemakkelijk mee kan nemen en die in je binnenzak of (hand)tas past. Hoe hoger de resolutie van de camera (het aantal pixels op de lichtgevoelige sensor van de camera), hoe beter de kwaliteit van je foto qua scherpte en diepte zal zijn.
  • Compacte systeemcamera → Deze camera is licht in gewicht doordat hij geen spiegel heeft. Je kunt hem gemakkelijk bedienen, maar hij heeft diverse instellingsmogelijkheden. In tegenstelling tot een gewone compact camera kun je bij deze camera ook de lens en ‘body’ verwisselen.
  • Spiegelreflexcamera → Deze camera is zwaarder en groter. Alle professionele fotografen hebben een spiegelreflexcamera. Hij maakt gebruik van spiegels en prisma’s. Daarnaast is de camera uit te breiden met verschillende soorten lenzen en accessoires. Ook kun je werkelijk alles handmatig instellen op deze camera’s, maar hierbij is het wel noodzakelijk dat je de camera goed kent.
Puk

Hallo, mijn naam is Puk en ik ben de creatieve kid van Surfkids.