';
Preloader logo
Goochelen

Goochelen

Goochelen is mensen iets laten zien of ervaren wat eigenlijk niet kan. Goochelen is een van de oudste beroepen ter wereld. Op oude schilderijen zie je ook wel eens een goochelaar aan het werk. Je hebt verschillende manieren van goochelen. In het groot, in een theater, met een heleboel mensen in de zaal. Maar ook in het klein, aan een tafeltje, met mensen er omheen. Dan wordt er gegoocheld met kaarten of kleine voorwerpen.

 

Nederlandse Goochelaars

Er bestaan zowel amateur-goochelaars, die goochelen als hobby hebben, en beroeps-goochelaars, die met goochelen hun geld verdienen. Daarnaast zijn er ook goochelaarsverenigingen, waar goochelaars regelmatig samenkomen. Daar vertonen ze hun nieuwste trucs aan elkaar. Of ze wisselen tips uit hoe je een truc het best kunt vertonen, zonder dat de toeschouwers achter het geheim komen. In Nederland zijn er ongeveer 7000 actieve goochelaars, maar de meeste daarvan doen het als hobby. De bekendste Nederlandse goochelaars van het moment zijn Hans Kazàn en Hans Klok. Er zijn wereldkampioenschappen voor goochelen en die worden eens in de drie jaar gehouden. Het volgende wereldkampioenschap goochelen vindt plaats van 6 tot 11 juli 2018 in Busan in Zuid-Korea.

De belangrijkste goochelsoorten op een rij

ILLUSIONISME: het spectaculaire werk op het toneel. Konijnen, die in het niets verdwijnen. Meisjes die doorgezaagd worden. Of de goochelaar, in dit geval de “illusionist” dus, die zelf over het toneel zweeft.
SALONMAGIE: de huiskamerversie van het illusionisme. Hier het kleinere werk met ringen, touw en kaarten
CLOSE-UP, TABLE MAGIC, ook wel micromagie genoemd. De goochelaar zit aan een tafeltje en werkt met kaarten, kleine voorwerpen als balletjes, munten enzovoorts.
MANIPULATIE: “Vingervlugheid” met kaarten, balletjes, munten. Staand uitgevoerd op het toneel.
CARTOMAGIE: goochelen met speelkaarten. Waarschijnlijk de meest gebruikte soort goochelkunst. Wordt zowel op het toneel als aan tafel uitgevoerd.
MENTALISME: de goochelaar treedt op als geheugenkunstenaar of gedachtelezer.
KOMISCH GOOCHELEN: Dan doet de goochelaar net alsof zijn trucs mislukken.

Puk

Hallo, mijn naam is Puk en ik ben de creatieve kid van Surfkids.