';
Preloader logo
Haken

Haken

Haken is een techniek die in een redelijk korte tijd te leren is, maar oefening baart kunst. Deze manier van werken met textiel is één van de makkelijkste technieken die er is.

 

WAT HEB JE NODIG OM TE HAKEN?

Voor normaal haken heb je maar twee dingen nodig; een haaknaald en een bolletje wol. Hier-mee kan je je creativiteit de vrije loop laten gaan, want je kunt meer dingen haken dan je denkt. Van bloemetjes tot mutsen, en dat in de kleuren en patronen die je zelf hebt gekozen. Heb je moeite om zelf te bedenken hoe je iets haakt, dan zijn er heel veel mogelijkheden om daar hulp bij te zoeken. Er zijn haakboeken waarin alles stap voor stap uit-gelegd staat, maar je kunt dit ook op het internet vinden. Let wel goed op of het een gratis haakpatroon is die je bekijkt en of de site veilig is! Een haakpatroon is de stap-voor-stap uitleg die je helpt om je haakcreatie te maken.

DE HAAKNAALD

Haaknaalden zijn er in verschillende vormen en maten, soms met een leuk (gekleurd) handvat. In het algemeen wordt met een haaknaald een traditionele haaknaald bedoeld, die bestaat uit 5 onderdelen:

De punt: aan het ene uiteinde zit een punt, die wel wat scherp kan zijn. Hiermee maak je de steken in de wol.

De keel: dit deel is dunner bij de punt dan aan de schachtkant, hier sla je de draad omheen.

De schacht: dit is het korte, ronde stuk. Het doel hiervan is dat je hier meerdere lussen van de draad kunt omslaan. Ook houdt de schacht de lussen allemaal even groot.

Grip: hier houd je de haaknaald vast met je duim en wijsvinger, net alsof het een pen is. Dit gedeelte is plat zodat je hem makkelijker kunt gebruiken (sommige haaknaalden hebben dit niet).

Handgreep: dit is het langste gedeelte van de haaknaald en is er voor de balans en de souplesse. Souplesse betekent soepel bewegen, het zit er dus om het haken makkelijker te maken.

VERSCHILLENDE SOORTEN HAAKWERK:

Het gewone haken, de simpele vorm.

Tunisch haakwerk, dit gebeurt met een andere haaknaald. De haaknaald voor deze bijzondere haaksteek is net zo lang als een breinaald en heeft ook een knop.

Guimpe haakwerk, wordt vaak gebruikt voor sjaals. Hiervoor gebruik je een guimpevork en een haaknaald. De guimpevork is gemaakt met twee balkjes en twee pinnen, in de balkjes zitten gaatjes zodat je de afstand tussen de pinnen kunt bepalen.

Gummie

Hallo, ik ben Gummie! Lekker vrolijk, gezellig, knuffelaar, dat zijn kenmerken waar de andere surfkidders mij mee omschrijven en die jij hopelijk ook bij mij gaat ontdekken!