';
Preloader logo
ORIGAMI

ORIGAMI

Origami is een kunst van papier vouwen, deze kunst komt uit Japan. In het Japans betekent ‘ori’ vouwen en ‘kami’ papier.

 

OORSPRONG

In de eerste of tweede eeuw is deze vouwkunst ontstaan in China, vlak nadat het papier is uitgevonden. In Japan is deze kunst overgenomen en noemden ze het origami, zoals we het nu kennen. Japanse origami bestaat al vanaf de Edoperiode, dit was van 1603 tot 1867. Origami is begonnen met vierkant papier. Dit wordt nog steeds gezien als hoe het hoort, maar inmiddels wordt er bij origami ook af en toe gebruik gemaakt van rechthoekig en rond papier.

SOORTEN ORIGAMI:

actie-origami: dit is origami dat kan bewegen. Sommige modellen kunnen vliegen, opgeblazen worden, modellen die door één deel te bewegen ook nog andere delen kunnen laten bewegen. Het eerst bewegende origami model is de Japanse fladderende kraanvogel

modulaire origami: ook wel 3D origami genoemd. Dit is een vorm van origami waar-bij twee of meer vellen worden gebruikt om een groter en ingewikkelder model te maken. Hierbij vouw je eerst de aparte delen, die je daarna allemaal in elkaar kunt vouwen. Voor de stevigheid worden er tijdens het vouwen van de aparte delen gleuven gemaakt waar de andere delen ook in kunnen schuiven.

pureland-origami: ingewikkelde vouwen mogen bij deze origami techniek niet gebruikt worden, hier mag alleen gebruik worden gemaakt van één vouw tegelijk. De techniek is door John Smith ontwikkeld in 1970, met de bedoeling dat mensen met een beperkte motoriek of onervaren vouwers ook makkelijk mee konden doen met origami.

kirigami: in het Japans is kirigami de term voor papier snijden. In het traditionele Japanse origami werd het snijden vaak gebruikt, maar door de jaren heen is origami steeds moderner geworden. Dit heeft ervoor gezorgd dat het snijden voor veel modellen nu overbodig is. Dus wordt een model waarin dit wél voorkomt kirigami genoemd.

wet-folding: betekent ‘nat vouwen’, dit is een techniek waarbij je het papier bevochtigd. Hierdoor kun je ronde vormen maken in het papier, dus als je dan een dier wilt vouwen dan kan die er veel natuurlijker eruitzien.

MATERIAAL

Voor origami heb je eigenlijk alleen maar papier nodig, tenzij je kirigami doet, dan heb je wel een schaar nodig. Vaak is origamipapier lichter dan (kopieer)papier, zo kun je er grotere figuren mee maken. Het papier komt in verschillende groottes voor en ook in verschillende kleuren, soms met patronen.

Gummie

Hallo, ik ben Gummie! Lekker vrolijk, gezellig, knuffelaar, dat zijn kenmerken waar de andere surfkidders mij mee omschrijven en die jij hopelijk ook bij mij gaat ontdekken!