';
Preloader logo
Vissen

Vissen

Vissen, misschien niet de eerste hobby die in je op komt, maar daarom wel een hele leuke om te hebben! Er zijn maar liefst 1,5 miljoen Nederlanders die vissen in hun vrije tijd en 580.000 van hen zijn aangesloten bij een hengelsportvereniging. Vind jij vissen leuk? Dan ben je dus absoluut niet de enige in Nederland, maar wat komt er nou eigenlijk allemaal bij kijken?

 

Waarom vissen leuk is

Wanneer je aan vissers vraagt waarom ze in hun vrije tijd graag gaan vissen zullen een paar antwoorden bij elke visser terugkomen. Een van de meest voorkomende reden waarom mensen gaan vissen is omdat ze tot rust komen tijdens het vissen. Eigenlijk is vissen een ontspannen sport, waarbij je volop kan genieten van de natuur om je heen. Bij het zoeken naar een leuke plek om te vissen kan de omgeving ook een rol spelen, waarbij je steeds nieuwe en mooie plekjes opzoekt.

Naast dat vissen erg ontspannen is, vinden vooral jonge vissers de gezelligheid en sociale contacten belangrijk. Wanneer je aangesloten bent bij een hengelsportvereniging kun je vaak meedoen aan viswedstrijden, of leuke uitjes om met een groep te vissen. Ook kun je er voor kiezen om met een groep vrienden samen te gaan vissen of een plek op te zoeken waar veel mensen aan het vissen zijn. Mensen die vissen staan over het algemeen open voor een gesprek. Weet jij nog niet zo goed hoe het werkt? Dan is er altijd wel iemand die je op weg kan helpen. Meestal zullen dit mensen zijn die je al kent, maar dat hoeft natuurlijk niet.

Visuitrusting

Wat je allemaal meeneemt tijdens het vissen is vaak afhankelijk van hoe serieus je deze hobby neemt. Er zijn vissers die een complete handkar met spullen meenemen, maar er zijn ook vissers die een plastic draagtasje bij zich hebben en slechts één hengel gebruiken. Het
leuke aan vissen is dat je in beide gevallen een leuke dag kan hebben, maar ook hetzelfde aantal vissen zou kunnen vangen. Als je gaat vissen moet je de volgende spullen in ieder geval meenemen:

 • Visvergunningen: de vispas betaal je elk jaar opnieuw en moet aangevuld worden met de daarbij behorende lijsten van viswateren.
  Dit vormt samen de vergunning.
 • Hengel: er zijn verschillende soorten hengels. Zowel vaste hengels als werphengels. Informeer eens bij een plaatselijke hengelsportwinkel welke hengel voor jou geschikt is.
 • Aas: om aan de haak te doen
 • Voer: om de vis mee te lokken. Je kunt vrij veel voer gebruiken om vissen te lokken. Vaak wordt er ook mais of maden gebruikt, maar er is nog veel meer voer te krijgen. Informeer hier eens naar bij een plaatselijke hengelsportwinkel.
 • Nylon lijn met dobber: voor de vaste hengel, gebruik ook lood en een haak voor de vaste hengel
 • Molen met nylon: voor de werphengel, gebruik ook lood, eventueel picker en een haak voor de werphengel.
 • Schepnet: om de gevangen vis naar de kant te brengen
 • Onthaker: om de gevangen vis van de haak te halen

Waar je rekening mee moet houden

Wanneer je gaat vissen zijn er een paar punten waar je rekening mee dient te houden. Op (bijna) alle openbare visplekken mag er alleen gevist worden met een visvergunning. Als je op deze plekken wordt gecontroleerd en je hebt geen vergunning, dan riskeer je een boete van minimaal 140 euro.

Tijdens het vissen mag je ook geen gebruik maken van levend aas zoals: levende vissen, amfibieën, reptielen, vogels of zoogdieren. Wanneer je een vis hebt gevangen moet je deze met natte handen aanpakken en zo snel mogelijk onthaken en terugzetten in het water. Ook zijn er een paar vissen waar in een bepaalde periode niet op gevist mag worden, dat zijn:

 • Snoek: 1 maart t/m 30 juni
 • Barbeel, kopvoorn, serpeling, sneep, winde en vlagzalm: 1 april t/m 31 mei
 • Snoekbaars en baars: 1 april tot de laatste zaterdag in mei
 • Bleekforel, beekridder, bronforel: 1 oktober t/m 31 maart
 • Zeeforel en zalm: het gehele jaar

10 meest voorkomende vissoorten

Er zijn natuurlijk ontzettend veel verschillende vissoorten, over de hele wereld. Het liefst hadden we alle soorten hieronder neergezet en aan jullie uitgelegd, maar helaas is dit geen optie. Vandaar dat we ons beperken tot de meest voorkomende vissoorten in Nederland. Dit zijn dus de vissen die ook jij kunt vangen wanneer je met je hengel aan de waterkant zit.

Voorns

Voorns vallen niet onder een bepaalde familie of vissoort. Het zijn eigenlijk karperachtigen, maar vissers gebruiken de term voorn. Je herkent deze soort aan hun zilveren (spiegel) kleur, doorzichtige of rode vinnen en hun formaat. Voorns zijn namelijk erg klein in verhouding met de andere vissen.

Brasems

Brasems worden maximaal 90 cm groot, maar meestal zijn ze tussen de 40 tot 60 cm. Je herkent deze soort aan de typische ruitvormen met daarop een lange aarsvin en een korte puntige rugvin. De vinnen hebben een grijze of zwarte kleur. De kleur van de vis is afhankelijk van het water. In helder water krijgt hij een bronzen kleur en in rivieren of troebele plasjes een zilverachtige tot gelige gloed.

Karpers

Een karper is een vis die tot wel 120 cm lang kan worden. Je herkent een karper aan zijn 4 baarddraden, twee korte op de bovenlip en twee lange in de mondhoeken, maar ook aan de lange rugvin met zeer sterke eerste vinstralen. In de natuur kan een karper wel 30 tot 40 jaar oud worden. Er zijn nog diverse verschijningsvormen voor de karper te onderscheiden.

Kolblei

De kolblei is een zoetwatervis die ook tot de karperachtigen behoort. Hij is zilverkleurig en heeft een sterk zijdelings, afgeplat lichaam, met een bruingrijze rug. De kolblei heeft grote schubben, het oog is relatief groot en kleurloos en de aanzet van de borstvinnen en buikvinnen is roodachtig. Jonge kolbleien zijn lastig te onderscheiden van brasems, terwijl oudere exemplaren wat dikker zijn en de rug achter de kop is wat opgezwollen.

Blankvoorn

De blankvoorn is de meest algemeen voorkomende vis in Nederland. Hij is in bijna ieder watertype in grote aantallen aanwezig. Je kunt de blankvoorn herkennen aan de rode vlek in de iris, boven de pupil. De kleur van de vinnen kan variëren van bleek tot rood. Het bovenlichaam heeft een wat blauwe kleur en het onderlichaam is wit. Deze soort wordt zo’n 45 cm groot, maar in kleinere wateren wordt hij meestal niet groter dan 30 cm.

Snoeken

De snoek is de bekendste roofvis in Nederland. De vis kan ongeveer 15 jaar oud worden en wordt maximaal 140 cm lang. Je kunt de vis herkennen aan de aarsvin en de rugvin, die zich achterop het lichaam bevindt. De snoek heeft een platte en brede bek, is goud gekleurd en heeft stippen of strepen.

Baarzen

In Nederland kom je veel baarzen tegen. Je kunt ze herkennen aan de 2 gescheiden rugvinnen. De voorste vin heeft harde stekels en aan de achterzijde van de voorste vin zit een zwarte vlek. Baarzen kunnen ongeveer 16 jaar oud worden, wegen maximaal 4,5 kilo en worden
maximaal 60 cm lang.

Snoekbaarzen

Een snoekbaars kun je herkennen aan zijn puntige kop. De kleur van de vis hangt af van de plek waar de vis zwemt. Hij kan namelijk zilvergrijs tot goudbruin van kleur zijn en heeft vage donkere strepen. De snoekbaars heeft net als een baars 2 rugvinnen, waarvan de voorste harde stekels heeft. Deze vis kan maximaal 120 cm lang worden.

Puk

Hallo, mijn naam is Puk en ik ben de creatieve kid van Surfkids.