';
Preloader logo
Waarom is dit weekend eigenlijk de klok een uur vooruit gezet?

Foto van Malvestida Magazine op Unsplash

Waarom is dit weekend eigenlijk de klok een uur vooruit gezet?

Toen jij al lekker aan het slapen was afgelopen zaterdag, waren de klokken er maar druk mee. Ze werden in Nederland namelijk allemaal een uur vooruit gezet. Dit betekende een uur minder lang slapen en eerder avondeten dan je gewend bent. Maar waarom zetten we de klok eigenlijk een uur vooruit?

 

Dit heeft te maken met het feit dat we een zomer- en wintertijd hebben. De wintertijd is de ‘echte’ tijd en de zomertijd is bedacht. In 1907 kwam de eerste persoon met het idee om de zomertijd in te voeren. Zijn naam was Brit William Willet. Maar in Nederland kwam de zomertijd pas in de eerste wereldoorlog. Dat was in 1916.

Waarom hebben we die zomertijd nu?

Dat is eigenlijk heel simpel. De zomertijd is er om energie te besparen. Vroeger, in de jaren 70, ging het niet zo goed met de economie. Er was een grote oliecrisis. In de zomer werd het heel vroeg licht, maar iedereen lag dan nog te slapen. Niemand gebruikte eigenlijk dat daglicht.

Door de klok een uurtje vooruit te zetten, was het ’s avonds een uur langer licht. Nu kon er meer gebruik gemaakt worden van het licht. Doordat je meer licht gebruikt, gebruik je ook minder energie. Je hoeft namelijk je lamp niet aan te zetten als het nog licht is bijvoorbeeld.

Vind jij het ook een slim idee of vind jij het maar stom dat je een uurtje minder hebt kunnen slapen?

Dr Albert

Hallo, mijn naam is dr. Albert en ik ben de wizzkid van Surfkids.