';
Preloader logo
Zondag is het Moederdag! Maar hoe is Moederdag eigenlijk ontstaan?

foto van Humphrey Muleba op Unsplash

 

Zondag is het Moederdag! Maar hoe is Moederdag eigenlijk ontstaan?

Sinds dat jij geboren bent, is het elke eerste zondag van de maand mei Moederdag. Jij bent niks anders gewend waarschijnlijk om dan je moeder even lekker te verwennen met een lekker ontbijtje en/of iets wat je voor haar hebt gemaakt of hebt gekocht. Maar hoe is Moederdag eigenlijk ontstaan?

 

 

Nu kan het natuurlijk ook dat je twee vaders hebt of dat je in een andere situatie zit waardoor je Moederdag niet viert. Dat is ook helemaal niet erg. Surfkids zocht voor iedereen die geïnteresseerd is uit hoe Moederdag nu precies is ontstaan.

Moederdag is ontstaan in Amerika

Het begon allemaal in Amerika. Een alleenstaande lerares Anna Jarvis uit Philadelphia is in 1914 met Moederdag begonnen. Zij was eigenlijk heel erg trots op haar moeder en eigenlijk op alle moeders die zo hard werkten om voor hun kind te zorgen.

Het begon toen haar moeder overleed in 1906 op de eerste zondag in mei. Anna besloot daardoor om een jaar later een dag te hebben waarbij iedereen eventjes stil stond bij hoe goed de meeste moeders het doen. Ze vond dat zo mooi, dat ze heel hard heeft gewerkt om dit elk jaar te doen.

Moederdag kwam daarna naar Nederland

Later pas kwam dit idee pas naar Nederland. In 1928 hadden wij voor het eerst een moederdag. Dit vonden ook de bloemenwinkels heel fijn, want die dachten ‘’Yay, nu gaan meer kinderen ook bloemen kopen voor hun moeder’’. En daar verdienen zij natuurlijk geld mee.

Eigenlijk moet je stiekem bijna elke dag trots op je moeder zijn toch? Geef haar zondag dus maar een extra dikke knuffel en misschien wel een lekker ontbijtje. Al is het maar een beschuitje met jam…

Puk

Hallo, mijn naam is Puk en ik ben de creatieve kid van Surfkids.