';
Preloader logo
Schrijver

Schrijver

Wat moet je doen om te schrijven?

Ik ben gek op lezen. Maar schrijven kan ik niet. Ja, ik bedenk wel eens wat, maar een heel verhaal? Een heus kinderboek? Nee, dat kan ik niet. Natuurlijk ben ik wel erg nieuwsgierig geworden naar het vak schrijven. Wat moet je kunnen, wat moet je doen. Waar begin je, en hoe geef je je verhaal uit. Ik ben op zoek gegaan naar een auteur, zoals je een schrijver ook wel noemt. En ik heb iemand gevonden die bereid was “het geheim van de smid” te verklappen. Irma Aalders heeft twee kinderboeken geschreven. Roxy van Losandos en Dauwmist bij uitgeverij EigenZinnig en twee spannende boeken. Ook schrijft ze voor een online platform “voorleestuin” en heeft ze meegedaan aan schrijfwedstrijden.

Waar begin je mee?

Iedereen kan een verhaal bedenken. Maar hoe zet je een verhaal leuk op papier? Dat is best nog een hele klus. Ten eerste heb je een idee in je hoofd waar je over wilt gaan schrijven. Bedenk ook waar je over wilt schrijven. Welk genre; roman, thriller, drama. Fantasie of realistisch, dat noem je ook wel fictie en non-fictie. Mocht je nog geen idee hebben dan wandel je naar buiten. Kijk om je heen en observeer, vaak krijg je vanuit je omgeving al ideeën. Dat werk je uit. In mijn geval ga ik zitten achter de computer of met ouderwets pen en papier en begin te schrijven. Het beste is gewoon te beginnen. Je idee op papier te zetten. Als je verhaal af is ga je het lezen. Dan begint het schrappen en herschrijven. Vaak kloppen er teksten niet, of mist er een spannend stukje. Dan haal je het foute stuk tekst weg en schrijf je opnieuw. Dat is niet zo erg. Daar wordt je verhaal alleen maar sterker en beter van. Als laatste heb je het minst leuke werkje, de spelling en controle. Kloppen de zinnen, zitten er spelfouten in? Deze probeer je er zoveel mogelijk uit te halen. Tip: laat iemand je verhaal lezen. Zelf zie je de fouten niet meer. Iemand anders wel. Laat die persoon het ook zeggen als er iets niet klopt, of niet leuk is. Daar leer je alleen maar van. Immers, je lezer is je publiek. En dan, als je tevreden bent met je manuscript zoals je verhaal dan heet, stuur je het op naar een uitgeverij. Je hebt verschillende uitgevers. Je kunt er op internet heel veel vinden. Je kijkt welke je het meest aanspreekt of wat past bij je verhaal of genre en dan stuur je je verhaal in. De kans is wel heel klein dat ze je boek uitgeven. Er zijn een heleboel beginnende schrijvers. Debutanten noem je deze mensen. Daarom heb je ook print ondemand. Vaak is je verhaal goed genoeg om op deze manier uit te brengen. Er zijn dan kleinere oplages van je boek. Je betaalt er vaak wel voor. Maar dan heb je wel je eigen boek in handen. Je hebt alleen nog een mooie cover nodig. Dat is de voorkant van je boek. Dat kan een foto of een tekening zijn. En je schrijft een stukje tekst voor de achterkant van je boek. Dan vertel je kort waar het verhaal over gaat. Schrijf dat stukje zo spannend en interessant dat je lezer het boek wil hebben.

Maar hoe schrijf je een verhaal zo dat de lezer het leuk vindt?

Je begint met een begin. De lezer leert de personages kennen. Maak het niet te langdradig. Het voorstellen kan ook verderop in het verhaal. Zorg ervoor dat je eerste alinea gelijk pakkend en spannend is. Zodat je de lezer uitnodigt om door te lezen. De lezer wil weten hoe het verder gaat. Dan geef je de lezer even rust. Je schrijft naar het plot toe. Het plot is waar het om draait. En hoe het afloopt. Het probleem van Bas bijvoorbeeld. Bas is ziek. Maar vandaag heeft hij een voetbalwedstrijd. Hij wil niet afzeggen. Ze kunnen vandaag kampioen worden. Met hoge koorts gaat hij het veld op. Maar hij is zo ziek dat hij niet de bal tegen kan houden. Vandaag is hij een slechte verdediger. De ene na de andere bal laat hij door. Ze verliezen de wedstrijd en iedereen is boos op hem. Dan valt hij flauw en belandt in het ziekenhuis. Al zijn ploeggenoten zijn bij hem en zijn nu zo trots op hem dat hij speelde ondanks zijn ziekte. Hij heeft zijn teamgenoten niet in de steek gelaten. Maar de volgende keer toch maar beter thuis blijven. Na het plot en het drama schijf je naar het slot. Hoe het toch goed afloopt.

Waar moet je nog meer om denken? 

Je maakt je verhalen levendig als je je gehoor, gevoel en zicht gebruikt. Beschrijf hoe het gras voelt aan je tenen. Hoe fel groen het gras en de bladeren in het vroege voorjaar zijn. Hoe de zon je gezicht warmte geeft. Hoe de vogels in de bomen je een mooi concert verzorgen. Schrijf met gevoel.

Wat vind je er zo leuk aan? 

Ik vind het erg leuk omdat je al je fantasie er in kwijt kunt. Alles mag en alles kan. Ik ben zelf ook gek op lezen. Ik verdwijn dan helemaal in het boek. En met schrijven kun je je eigen wereld bedenken. Heerlijk.

Voor welke leeftijd schrijf je graag? 

Ik schrijf het liefst voor kinderen vanaf 10 jaar. Dan kun je de verhalen wat spannender maken.
En mogen de teksten en zinnen wat langer zijn. Dus iedereen kan schrijven? Iedereen kan schrijven. Je moet het gewoon doen. De een kan het beter dan de ander. Maar het belangrijkste is dat je er plezier aan beleeft. Succes.

De kinderboeken van Irma “Dauwmist” en “Roxy van Losandos” zijn verkrijgbaar bij bol.com en uitgeverij EigenZinnig.

Puk

Hallo, mijn naam is Puk en ik ben de creatieve kid van Surfkids.