Wandelen tijdens de herfst, is dat leuk?

Wandelen tijdens de herfst, is dat leuk?

Herfst. Een mooi seizoen vind ik. Maar wat vind je eigenlijk allemaal in het bos? Hoe ziet de natuur er dan uit? De dieren?
Er zijn meestal rond deze tijd verschillende wandelroutes. De boswachter neemt je graag mee op avontuur.

Kun je met een groep mee naar het bos?

Ik neem jullie mee op pad met Spike naar het bos. We wandelen mee met de boswachter. Hij heeft een heuse herfstwandeling uitgezet. Hij laat ons plekken zien waar reeën slapen. Er zelf op uitgaan met je familie kan natuurlijk ook. Deze keer gaan we met een groep. Daar betaal je een klein bedrag voor. En meestal zijn de kinderen gratis. Of je bent lid van een natuurorganisatie die deze tochten organiseert.

Is zo’n georganiseerde wandeling voor jong en oud?

We verzamelen ons eerst bij de parkeerplaats. Spike is er natuurlijk gelijk vandoor gegaan. Met zijn neus over de grond zoekt hij naar sporen. Spike, mallerd, in het bos moet je speuren. Na ons aangemeld te hebben gaan we op pad. We zijn met een kleine groep. Er lopen ook veel kinderen bij. Deze wandeling duurt ongeveer 1,5 uur. Maar ondertussen stop je ook veel om alles te bekijken. En de boswachter legt dan van alles uit. Voor jong en oud een aanrader. Spike is inmiddels helemaal naar voren gerend.
Hij zal de weg wel wijzen!

Maar wat zie je eigenlijk allemaal?

Er zijn allemaal verschillende kleuren bladeren. Wat prachtig om te zien. Rood, geel en bruin. De zon schijnt er ook zo mooi doorheen. De boswachter laat ons zien wat er zoal op de grond te vinden is. We vinden allemaal beukennootjes, kleine holletjes van dieren. En tussen de bosjes laat de boswachter ons een kuil zien. Daar slaapt als het donker is een ree. Her en der in het bos kun je zulke kuilen vinden. Maar helaas zien we geen ree. Zij verstoppen zich overdag heel goed in het bos. Er is ook een stukje heide waar we wandelen. Het is best spannend want hier leven ook nog kleine slangen. Die vind je niet overal meer. Spike springt ineens de lucht in. Waar zou hij van geschrokken zijn? Met ons allen staan we nu te kijken hoe een slangetje wegglijdt. Was je daar nou bang voor spike? Voor zo’n klein slangetje? Prachtig om te zien. Wat een leven in het bos. We maken de wandeling af. Spike hobbelt nu rustig achter ons aan.

En tot slot

Terug bij de parkeerplaats nemen we afscheid van de boswachter. Wat een mooie tocht hebben we gemaakt. Ik kan het jullie zeker aanraden om een keer met jullie familie op stap te gaan met de boswachter, ook in de herfst. Fijne wandeling.

Puk

Hallo, mijn naam is Puk en ik ben de creatieve kid van Surfkids.