';
Preloader logo
Feestdagen

Feestdagen

December, de laatste maand van het jaar en vaak een hele gezellige maand. Informeel wordt deze maand in Nederland en België ook wel de feestmaand genoemd. Ondanks dat Sinterklaas net weer het land uit is, staan er nog genoeg leuke dagen op de planning. denk bijvoorbeeld aan kerstavond, de kerstdagen en oud en nieuw. Weet jij waarom wij deze dagen vieren, zoals wij die vieren?

 

kerstavond

Op 24 december is het de avond voor kerstmis, wat bij ons bekent staat als kerstavond. katholieken gaan op kerstavond in de kerk naar een middernachtmis, om de geboorte van Jezus Christus te vieren. Ook in steeds meer protestantse kerken wordt kerstavond gevierd met een kerkdienst. de gewoonte om op deze avond naar de kerk te gaan is zeer oud en stamt vanuit het jodendom. Volgens de Joodse traditie begint de dag met de nacht, waardoor deze gewoonte is ontstaan. In het christendom is dit in sommige gevallen overgenomen en daaruit is de kerkdienst op kerstavond ontstaan. kerstavond wordt echter bij steeds meer gezinnen in Nederland ‘gevierd’. door de diverse kerstspecials en -films die op tv draaien is het gemakkelijk om er een gezellige avond van te maken. Maar er wordt ook steeds vaker voor gekozen om op deze avond gezellig met elkaar te eten, spelletjes te spelen of om op deze avond cadeautjes uit te pakken met het gezin.

kerstdagen

In Nederland vieren wij op 25 december en 26 december eerste en tweede kerstdag. kerstmis is het geboortefeest van Jezus Christus en daarom is dit een belangrijk christelijk feest in het kerkelijk jaar. Er zijn ook veel christelijke gebruiken die horen bij dit feest zoals; de kerstnachtdienst, kersttoespraak, kerstster, kerststal en de kerstboom. Veel van deze gebruiken zijn terug te leiden naar, of komen rechtstreeks uit het kerstverhaal, maar er zijn ook steeds meer gebruiken bij gekomen. Er zijn diverse kerstlekkernijen en -gerechten die tijdens een de kerstdagen veel gegeten worden, denk bijvoorbeeld aan kerstbrood en kerstkransjes. Ook zijn er diverse kerstuitjes zoals kerstmarkten, -circussen, -borrels en -concerten.

Tweede kerstdag is in Noord-Europa heel gebruikelijk en ook echt een feestdag, maar dit is niet in de hele wereld zo. Nog voor het ontstaan van het christendom vierden heidense Germanen al het ‘Joelfeest’. de bijbehorende festiviteiten duurden in totaal 12 dagen, maar het hoogtepunt werd bereikt op 21 december. Op het concilie van Mainz in 813 is besloten om de viering van kerstmis uit te breiden. Hierdoor ontstonden er vier kerstdagen, die allemaal een eigen focus. In de afgelopen eeuwen werd de viering van het kerstfeest weer geleidelijk ingeperkt en bleven er in totaal 2 kerstdagen over. Het religieuze karakter van tweede kerstdag is echter wel verloren gegaan. Veel gezinnen uit Nederland kiezen ervoor om een bezoekje te brengen aan woonboulevards of om tijd door te brengen met schoonfamilie.

In landen als Groot-Brittannië, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland wordt op 26 december Boxing day gevierd. Traditioneel werd op deze dag de ‘Christmas Box’ geopend, dit was een box van hout of klei waarin mensen een gift konden doen. de inhoud werd vervolgens verdeeld onder de armen. Ook werd de ‘Christmas Box’ gebruikt voor andere doeleinden zoals; geluksbrenger tijdens scheepsreizen en als cadeau voor werknemers de dag na kerstmis. Ook staat op deze dag sport centraal en net als met kerst komen families samen op deze dag. Vaak wordt er in de landen waar Boxing day gevierd wordt voor gekozen samen te lunchen, cadeautjes uit te delen en een uitstap te maken naar het voetbal.

Oud en Nieuw

Oudjaarsavond wordt jaarlijks gevierd op de laatste dag van het jaar. Samen met nieuwjaarsdag noemen wij dit oud en nieuw. Oudjaarsavond is de vooravond van de oorspronkelijk christelijke dag om het nieuwe jaar in te luiden volgens de christelijke kalender. Oud en nieuw wordt in bijna alle landen over de wereld gevierd met eigen gebruiken. door de diverse tijdzones verschilt het wel wanneer het waar oud en nieuw is. Wanneer het bij ons op 31 december 12 uur ’s ochtends is, is het in Nieuw-Zeeland klokslag 12 uur ’s nachts en wanneer het bij ons 11 uur ’s ochtends is op 1 januari, dan is het in Hawaï klokslag 12 uur ’s nachts.

In Nederland is het traditie om oudejaarsavond met familie en vrienden te vieren. dit gebeurt vaak in huiselijke kring met oliebollen en/of appelbeignets en hartige hapjes. Op televisie zijn er diverse shows en conferences die in het teken staan van oud en nieuw en waar traditioneel wordt afgeteld naar het nieuwe jaar. Om klokslag twaalf uur wordt er door de ouders champagne gedronken en misschien door jullie wel kinderchampagne. Ook wenst iedereen elkaar een gelukkig nieuwjaar en gaat men vervolgens naar buiten om vuurwerk te kijken en buren geluk toe te wensen.

In enkele protestantse kerken wordt er aan het begin van de avond een kerkdienst gehouden, waarin ook de overledenen van het afgelopen jaar herdacht worden. dit gebeurt nu vaker op de laatste zondag van het kerkelijk jaar. Ook gaan in bepaalde hoeken van Nederland zoals kempen, de achterhoek en Zeeland, kinderen de straat op om te Nieuwjaarszingen. dat kinderen langs de deuren gaan om mensen een gelukkig nieuwjaar te wensen en zingen hierbij meestal een kort en krachtig liedje. Zo, nu ben je weer helemaal bij over wat veel mensen in Nederland doen tijdens de feestdagen, maar ook waarom en hoe wij deze dagen vieren. Hoe breng jij deze dagen door? klopt het een beetje met de gebruiken die hier beschreven staan? Of vier jij de feestdagen op een hele andere manier, met totaal andere of nieuwe gebruiken? deel vooral jou verhaal met ons, want wij zijn erg benieuwd hoe jullie de feestdagen doorbrengen

Puk

Hallo, mijn naam is Puk en ik ben de creatieve kid van Surfkids.