';
Preloader logo
Halloween

Halloween

Halloween is een feestdag die traditioneel vooral in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada gevierd wordt. Nederland heeft niet echt een griezelfeest, maar wij Nederlanders doen net als andere Europese landen, zoals België, wel steeds meer aan dit feest. Voor ons is Halloween een griezel- en spookachtig feest, waar mensen zich griezelig verkleden.

Geschiedenis

In de 5e eeuw begon de herfst op 31 oktober, nu is dat op 21 oktober. Toen vierden de Kelten (een volk in Ierland uit vroegere tijden) oud en nieuw, ook wel SAMHAIN genoemd, op 31 oktober. De naam Halloween is afgeleid van “All Hallows Eve”. Voor de Katholieken is dit de avond “Allerheiligen” (All Hallows Day) wat op 1 november valt. Halloween is de nacht waarop de donkerste tijd van het jaar begint, een koude en gure periode. Het feest kreeg toen ook een griezelig karakter: verhalen over geesten, heksen, kabouters, feeën en duivels die ronddwaalden en terugkeerden naar hun oude huizen en familie.

De Legende

De Ierse Kelten geloofden dat die nacht de geesten van alle overledenen van het afgelopen jaar terugkwamen en in hun eigen lichaam konden kruipen. Om ervoor te zorgen dat de geesten niet hun lichaam kozen, deden de mensen alle vuren in hun huizen uit en trokken oude kleren aan. Hierdoor dachten mensen dat de geesten hun lichamen dan niet meer zouden willen hebben. De mensen maakten veel herrie in de buurt waar ze woonden om de geesten weg te jagen. De volgende dag staken de Kelten hun vuren weer aan met een heel speciaal vuur. Dat vuur was van hen allemaal. Dit heette druïdische vuur en brandde op 1 plaats in het midden van Ierland bij het plaatsje “Usinach”. Eeuwen later namen de Katholieken dit oude gebruik van de Kelten over en deden net alsof dit van henzelf was. De manier waarop de gebruiken werden uitgevoerd veranderden steeds meer in rituelen. Een ritueel is een gebruik volgens je geloof (godsdienst). Dus als de kerk zegt dat het zo moest dan deden de mensen dat. Op een gegeven moment werd het geloven in geesten veel minder. Hierdoor werd de officiële plechtigheid werd steeds meer een verkleedpartij .

Rond 1840 verhuisden veel mensen van Ierland naar Amerika en namen hierbij het Halloweensfeest mee naar hun nieuwe land. In dezelfde periode gingen in Ierland gingen de arme Katholieken op 2 November (Allerzielen) al lopend van dorp naar dorp om te bedelen voor ‘Zielencake’. Dit is een brood met krenten. Hoe meer broodjes de bedelaar kreeg, hoe meer hij beloofde om te bidden voor de dode familieleden van de gevers. Men geloofde dat de gebeden van de bedelaar zouden helpen om in de hemel te komen. De mensen in Amerika kwamen dit ook te weten en veranderden dit een klein beetje. Daar ging men verkleedt langs de deuren en bedelde men op ‘All Hallows Eve’ oftewel ‘Halloween’ met allerlei enge kleding aan. Zij riepen dan ‘trick or treat’ wat betekend: geef me iets lekkers of ik neem je te grazen…! De mensen geven de kinderen dan iets lekkers en dan waren de goden goed gestemd. Nu doen bijna alle kinderen in Amerika dit ieder jaar. Omdat een groot vuur in de straat erg gevaarlijk is, worden de huizen een beetje enger gemaakt met allerlei versieringen zoals: lampslingers, vleermuizen, spinnen, kaarsen met een vreemd geurtje, enge maskers en pakken, en heel veel pompoenen dingen.

Jack de Vrek

Jack, een Ierse man, bracht zijn avonden graag door in zijn stamkroeg. Hier dronk hij het ene na het andere glaasje, om zijn tijd te doden. Op zo’n avond ontmoette hij in een dronken roes de Duivel, die maar 1 ding wou: bezitnemen van Jack zijn ziel. Maar de listige Jack wist de Duivel over te halen om samen met hem nog 1 glaasje te drinken. Op het einde van de avond nam de Duivel de gedaante aan van een muntstuk om zijn pils te betalen. Jack greep snel het muntstuk en sloot hem op in zijn geldbuidel met een kruisvormig slot. Pas toen hij Jack had beloofde hem 10 jaar met rust te laten, liet Jack hem weer vrij. Tien jaar later kruisen de paden van Jack en de duivel weer, op een verlaten landweg. Om tijd te winnen vroeg hij hem nog om één gunst: een appel uit de dichtstbijzijnde boom. Toen de duivel in de boom klom, zag Jack zijn kans om met zijn zakmes een kruis in de stam van de boom te kerven. De duivel zat nu vast in de boom en Jack liet hem beloven dat hij hem nooit meer lastig zou vallen. Vanuit het topje van de boom kon de duivel niet anders dan hiermee akkoord gaan en sloeg jammerend op de vlucht. Toen Jack stierf, werd hij weggejaagd uit de hemel, omdat hij met de duivel beloftes had gemaakt. In de hel wilden ze hem ook al niet hebben, terwijl hij toch beloftes had gemaakt. Jack was verdoemd om eeuwig rond te dwalen en smeekte de duivel om een gloeiend kooltje, waarmee hij zijn lange, donkere weg kon verlichten. Deze krijg hij gelukkig en hij plaatste het kooltje in een uitgeholde raap. (Een soort suikerbiet). Sindsdien dwaalt “Jack of the Lantern”, later verbasterd tot Jack O’Lantern door het duister, met zijn lantaarn in de hand.

De Pompoenen

De lampion traditie komt dus uit de legende van Jack de Vrek. In die tijd gebruikten de mensen rapen als lampion. De Katholieken in Amerika zagen daar de pompoenen en vonden deze veel mooier en groter. Daarom gebruikten zij een pompoen als lantaarn, want met een uitgesneden eng gezicht was dit toch veel mooier! Pompoenen heb je in allerlei maten, van heel klein tot wel 2 meter groot! Alleen die supergrote zal je hier niet zo snel tegenkomen, want ze hebben veel zon en warmte nodig. Pompoenen kun je ook op allerlei manieren eten, zoals: soep, jam, cake, ovenschotels, maar ook een brood. Het water loopt jullie natuurlijk al in de mond, ik heb daarom een pompoenenbrood gebakken. Hoe deze smaakt is een verrassing en eigenlijk ook best eng.

Puk

Hallo, mijn naam is Puk en ik ben de creatieve kid van Surfkids.