Lente

Lente

Het is weer lente je ziet de eerste vlinder al weer vliegen, dus ga naar buiten om vlinders te spotten. Want wat is er mooier dan vlinders in het echt rond te zien vliegen? Vlinders herkennen is eenvoudiger dan je denkt. Soorten die als vlinder hebben overwinterd zoals de dagpauwoog, citroen-vlinder, gehakkelde aurelia en kleine vos. Juni is meestal een slechte vlindermaand omdat de meeste soorten dan eitje, rups of pop zijn. In juli en augustus vliegen er juist heel veel verschillende soorten. In september en oktober zijn er al soorten uitgevlogen maar op zonnige herfstdagen zijn de ‘laatvliegers’ zoals de atalanta vaak in grote aantallen te zien.

 

De larven van vlinders worden rupsen genoemd. De rupsen van de mees-te vlinders voeden zich met planten en sommige soorten kunnen daarbij grote schade aan gewassen aanrichten. Andere soorten kunnen bij mensen allergische reacties veroorzaken door hun van brandharen voorziene huid. De rupsen van vlinders worden gegeten door veel andere dieren. Rupsen zijn bijvoorbeeld een belangrijke voedselbron voor veel vogels.

Vlinders hebben vrijwel allemaal dezelfde lichaamsbouw maar kennen een grote variatie in de vorm en grootte van de vleugels, ook de vleugelkleuren en patronen verschillen per soort. De rupsen hebben eveneens een enorme diversiteit aan vormen en zijn vaak goed van elkaar te onderscheiden. Veel vlinders zijn gemakkelijk als zodanig te herkennen maar er zijn uitzonderingen. Zo zijn er ongevleugelde soorten en zijn er soorten die niet beschikken over de voor vlinders zo kenmerkende roltong.

Veel succes en vooral veel plezier met het spotten van vlinders!Lente

Puk

Hallo, mijn naam is Puk en ik ben de creatieve kid van Surfkids.