';
Preloader logo
Astronaut

Astronaut

Door de ruimte varen, over de maan lopen en planeten bezoeken. Enkele taken die een astronaut uitvoert. Hiermee heb je als astronaut absoluut een bijzondere baan, waar veel mensen jaloers op gaan zijn. Toch is dit beroep wel zwaar. Je bent vaak lange tijd van huis en er worden hoge eisen gesteld aan mensen die astronaut willen worden. Durf jij het aan?

 

Synoniemen voor een astronaut

Een astronaut, kosmonaut, ruimtevaarder en taikonaut zijn allemaal namen voor hetzelfde beroep. Astronaut en Kosmonaut worden soms gebruikt om onderscheid te maken tussen ruimtevaarders uit de Verenigde Staten en Rusland. Het gebruik van de begrippen ‘astronaut’ en ‘kosmonaut’ lag ten tijde van de koude oorlog zeer gevoelig in de Verenigde Staten en de Sovjet Unie. Beide landen wouden een duidelijk onderscheid maken tussen hun eigen ruimtehelden en die van de ‘vijand’. Taikonaut is een benaming die soms voor Chinese ruimtevaarders gebruikt wordt en in Nederland gebruiken we meestal de benaming astronaut of ruimtevaarder.

Beroemde astronauten

Ruimtevaart is bijna vanzelfsprekend geworden. Toch heeft een astronaut vaak een heldenstatus en zijn veel astronauten bekend van naam. Astronauten zijn vaak gepromoveerde wetenschappers, die een uiterst zware
fysieke training hebben doorstaan. Het is dus meer dan terecht dat deze mensen vaak als helden worden gezien.

Een paar bekende astronauten zijn:

  • Yuri Gagarin ( Was de eerste mens ooit in de ruimte. Op 12 april 1961 lukte het de Russen om als eerste land een mens de ruimte in te sturen. Yuri Gargagin maakte toen een vlucht buiten de atmosfeer van één uur en 48 minuten. )
  • Alan Shepard (Was de eerste Amerikaan in de ruimte. Op 5 mei 1961 werd Alan Shepard gelanceerd en bereikte hij een hoogte van meer dan 100 kilometer. De vlucht duurde 15 minuten en eindigde in de Atlantische Oceaan. )
  • Neil Armstrong (Op 16 maart 1966 maakte Neil Armstrong zijn eerste ruimtevlucht. Tijdens deze vlucht werd er een koppeling gemaakt met een ander ruimtevoertuig en dat was een ingrijpende operatie. In 1969 maakte Armstrong zijn tweede vlucht en was toen de eerste man die voet zette op de maan. )
  • André Kuipers (Was de tweede ruimtevaarder met een Nederlandse nationaliteit. Hij ontving meerdere onderscheidingen en is bij veel Nederlanders een bekend persoon. Zijn tweede ruimtereis duurde vijf maanden. Op 28 december wensten de bemanningsleden van het ruimtestation de hele wereld een gelukkig nieuwjaar, waarbij Kuipers dit in het Nederlands deed.)

Astronaut worden?

Er worden hoge eisen gesteld door de NASA (Amerikaanse ruimtevaartorganisatie). De lichamelijke eisen zijn dat een kandidaat goede ogen heeft, geen hoge bloeddruk en tussen de 1.57 en 1.90 meter groot is. Er is geen specifieke leeftijdsbepaling, maar de meeste astronauten zijn tussen de 26 en 46 jaar oud.

Daarnaast moet een astronaut een opleiding op het gebied van wiskunde, biologie of techniek hebben afgerond en minimaal drie jaar ervaring hebben in hun domein. Mensen die naast hun opleiding in het onderwijs hebben gewerkt of die al jaren werkzaam zijn als piloot kunnen in aanmerking komen om piloot te worden. Bij de NASA geldt verder dat je over een Amerikaans paspoort moet beschikken. Wil jij ruimtevaarder worden? Dan gelden dezelfde regels, maar is het handig als je een beetje Russisch spreekt, omdat er veel in Rusland getraind wordt.

De mensen die geselecteerd worden door de NASA of ESA (Europese ruimtevaartorganisatie) wacht een zware training. In de basistraining van 16 maanden wordt de theorie behandeld en trainen de astronauten in spé. In de training voor gevorderden leren de astronauten hoe ze een ruimtevaartuig moeten besturen. Ze brengen veel tijd door in simulatoren! De derde en laatste training is heel specifiek. Ze worden hierin voorbereid op een concrete missie en de taken die zij tijdens die missie moeten gaan uitvoeren.

Astronaut worden is dus niet voor iedereen weg gelegd. Gelukkig zijn er genoeg manieren om te kunnen zien wat zij zien. Daarnaast bestaat er een kans dat wij allemaal de ruimte kunnen bezoeken. Wellicht dat je dan wel een flinke zak geld nodig hebt..

Wil jij meer weten over de ruimte en hoe een ruimtereis in zijn werking gaat?

Dr Albert

Hallo, mijn naam is dr. Albert en ik ben de wizzkid van Surfkids.