';
Preloader logo
Bakker

Bakker

Wat doet een bakker?

Bakker is een beroep dat onderverdeeld kan worden in twee grote groepen:

Iemand die als beroep brood, koek en dergelijke bakt en verkoopt, wordt een ambachtelijke bakker genoemd. Een broodslijter of venter, die niet zelf bakt, wordt in Nederland een koude bakker genoemd.

Beiden werken in of voor een bakkerij en ook het begrip bakkerij heeft twee betekenissen:

  • Een werkplaats waar men brood, koek enz. in een oven bakt met een aparte ruimte waar men deze waren verkoopt.
  • Een winkel waar men brood, koek en dergelijke verkoopt zonder ze zelf te produceren.

Soorten bakkers

Er bestaan meerdere soorten bakkers:

  • Ambachtelijke bakker: de bakker vanuit de straat, de kleine zelfstandige
  • Bake-off: is een bakkerij zoals men vindt in grootwarenhuizen, Panos, en dergelijke
  • Banketbakker: hoofdzakelijk patisserie
  • Broodbakker: hoofdzakelijk brood en broodproducten
  • Confisserie: hoofdzakelijk zoetigheden
  • Koude bakker: in deze zaak wordt er geen brood gebakken, het is een verkooppunt, soms ook een bake-off
  • Industriële bakker: is een bedrijf dat op grote schaal, in tegenstelling tot de ambachtelijke bakker, brood en of banketproducten produceert.

Bekende bakkers

Robèrt van Beckhoven
Menno de Koning
Job van Berkel
Hidde de Brabander
Sarena Solari
Kees Raat
Danny Jansen
Issa Niemeijer
Cees Holtkamp

Bakker worden

Als bakker werk je elke dag aan puur en eerlijk. En dat is elke dag weer anders! Het is een vak voor wie liefde voor lekkers heeft. Een creatief ambacht dat rijk is aan tradities, maar waar ook gewerkt wordt met de modernste technieken. Dankzij die technieken zijn de werktijden bijvoorbeeld een stuk gunstiger geworden.

Dr Albert

Hallo, mijn naam is dr. Albert en ik ben de wizzkid van Surfkids.