';
Preloader logo
Boswachter

Boswachter

Het eerste dat opvalt in de herfst zijn natuurlijk de blaadjes die bruin worden en naar beneden dwarrelen. Bomen gaan in de herfst namelijk in een ruststand, dit doen ze om energie te sparen zodat ze in het voorjaar weer groen kunnen worden.

 

In de herfst kun je veel soorten paddenstoelen zien in het bos. Paddenstoelen zijn geen planten maar schimmels en ze groeien bijna het hele jaar onder de grond. In de paddenstoelen zitten sporen, dat zijn een soort zaadjes. De paddenstoelen verspreiden de sporen zodat er op andere plekken in het bos ook weer paddenstoelen kunnen gaan groeien. Je moet altijd voorzichtig omgaan met paddenstoelen, ze kunnen giftig zijn!

Interview met Floris Hoefakker (boswachter Staatsbosbeheer Breda)

Hoe ziet een dag als boswachter eruit?

Als je boswachter bent is elke dag weer anders. Een boswachter moet zorgen voor een natuurgebied, daar komt veel bij kijken! Je moet bijvoorbeeld wandelroutes bedenken en onderhouden, bijhouden welke planten en dieren er in het gebied zitten en excursies geven. Boswachters zijn niet altijd buiten, ik heb ook vergaderingen en beantwoord vragen die mensen mij sturen.

Wat vind je leuk aan je beroep als boswachter?

Het leukste is dat elke dag anders is, het wordt dus nooit saai! Een boswachter is ook veel buiten op pad en dan zie je heel veel leuke dingen. Soms kom je reeën tegen of zie je een bijzondere vogel. Het is heerlijk om buiten te werken, binnen achter een scherm zitten vind ik maar saai. Je doet ook heel veel leuke dingen voor mensen, je zorgt ervoor dat kinderen een speelbos hebben en gaat met mensen de natuur in om ze bijzondere planten en dieren te laten zien.

Welke opleiding(en) heb je gedaan? En welke heb je nodig voor dit beroep?

De meeste boswachters hebben een opleiding Bos- en Natuurbeheer gedaan. Dit kun je zowel op het MBO als op het HBO doen. Tijdens deze opleiding leer je alles over de natuur en hoe je deze moet verzorgen. Ik ben zelf opgeleid tot ecoloog, ik heb de opleiding Toegepaste Biologie gedaan. Als je boswachter wilt worden kun je het beste een van deze twee opleidingen kiezen.

Wat zijn leuke dingen die je hebt meegemaakt tijdens je werk?

Ik maak elke dag iets leuks mee maar sommige dingen zijn wel extra bijzonder! Ik ben bijvoorbeeld twee keer op het Jeugdjournaal geweest om het te hebben over een mooie hut die kinderen gemaakt hadden in het bos. Boswachters zijn trouwens best vaak op de radio of televisie! Soms kun je mensen ook echt helpen, bijvoorbeeld wanneer ze verdwaald zijn of zich niet goed voelen in het bos, ze zijn dan altijd erg blij als ik ze vind!

Dr Albert

Hallo, mijn naam is dr. Albert en ik ben de wizzkid van Surfkids.