';
Preloader logo
Kok

Kok

Wat doet een kok?

Een kok of kokkin (meervoud koks) is iemand die als beroep de kookkunst beoefent, dus voedsel bereidt tot maaltijden. Een kok heeft meestal een koksopleiding gevolgd. Een kok kan zijn/haar beroep uitoefenen in een gewoon restaurant, een hotel-restaurant, een bistro, op een schip, in een kazerne, bij een cateringbedrijf of in een zorginstelling, of ook incidenteel bij speciale gelegenheden. Een kok in de horeca heeft bijna nooit vaste werkdagen en werktijden. Hij moet bijvoorbeeld altijd in weekenden en avonden werken. Een kok heeft vaak lange werkdagen.

Rangen

Net als bij andere groepen van personen die samen een taak uitvoeren en een doel nastreven, kent het werk in de keuken een zekere mate van organisatie. Een organisatie van een keuken vergt een logische en een redelijke verdeling van het werk en de samenstelling hangt af van de grootte en de werking van het restaurant.

Het gezamenlijke personeel dat in de keuken belast is met het bereiden en/of afleveren van spijzen noemt men de keukenbrigade. Naar de aard van het bedrijf is deze onderverdeeld in “parties”, mede door de visie van Auguste Escoffier. Begeleiding hierover heeft een chef de partie. De ene partie kan groter en beter bezet zijn dan de andere, dit naargelang van de opdracht binnen de keuken. De totale leiding over de keuken berust bij de chef-kok. Een sous-chef (of souschef) is de assistent van de chef-kok van een professionele keukenafdeling. Conform het rangensysteem geeft hij leiding aan de keukenbrigade en vervangt hij de chef-kok bij afwezigheid.

Al het keukenpersoneel staat hieronder gerangschikt, beginnend bij de personen met het hoogste in rang en eindigend bij personen met de laagste rang.

Vaktermen

Nederlandse termen

Chef de cuisine keukenchef/chef-kok
Sous-chef de cuisine Tweede chef van de keuken
Rôtisseur Braadmeester
Poissonnier Kok voor de warme visgerechten
Entremétier Kok voor garnituren zoals aardappels, groente, pasta of rijst
Garde manger Kok voor de koude keuken
Pâtissier (Pastei)Bakker
Potager Kok voor de soepen
Saucier Kok voor de sauzen
Tournant Vervanger (zeer allround kok)
Annonceur Afroeper
Chef de garde de nuit Kok voor de late dienst en de nachtdienst
Casserolier Pannenwasser
Aide de cuisine Zelfstandig werkend kok in opleiding
Commis de cuisine Leerling-kok

Bekende koks

Ramon Beuk
Ron Blaauw
Herman den Blijker
Jonnie Boer
Sergio Herman
Robert Kranenborg
Mario Ridder
Rudolph van Veen

Kok worden

Als je zo veel van koken houdt dat je er je beroep van wilt maken, kun je overwegen chef-kok te worden. De weg er naartoe is niet makkelijk – je maakt lange uren, het is fysiek zwaar werk en er is een moordende concurrentie – maar de beloning is de mogelijkheid om creatieve gerechten te verzinnen, een keuken te bestieren of zelfs een restaurant te runnen.

Dr Albert

Hallo, mijn naam is dr. Albert en ik ben de wizzkid van Surfkids.