';
Preloader logo
Op reis naar de ruimte

Op reis naar de ruimte

Een reis naar de ruimte maken mag je niet zomaar doen. Om de ruimte in te mogen moet je niet alleen slim zijn, maar ook nog heel gezond zijn. Daarom word je eerst zwaar getest en getraind voor je naar boven gaat. Maar hoe gaat zo’n reis nou in zijn werk?

 

Ruimtepak

Astronauten hebben een speciaal pak nodig, omdat er in de ruimte geen lucht is. Lucht heb je nodig, omdat daar zuurstof inzit. Een ruimtepak vervangt de lucht en zorgt voor druk op het lichaam van de astronaut, voor zuurstof en bescherming. Om dit allemaal tegelijk te kunnen doen, is een ruimtepak erg zwaar en lomp. Een ruimtepak met een rugzak weegt algauw 103 kilo. Gelukkig heeft het in de ruimte geen gewicht.

De raket

Een raket bestaat uit verschillende onderdelen die trappen genoemd worden. Elke trap heeft eigen motoren en brandstof. De eerste trap heeft grote startmotoren. Deze startmotoren zorgen ervoor dat de raket gelanceerd kan worden.

De belangrijkste onderdelen voor de astronauten zijn de servicemodule en commandomodule. Deze onderdelen zitten in het bovenste gedeelte van een ruimteraket. In de servicemodule zitten lucht en water voor de reis. De commandomodule is eigenlijk het ‘huis’ van de astronauten. In dit gedeelte zit de apparatuur om het ruimtevaartuig te besturen.

De reis

Bij de lancering van een ruimteraket trekt de zwaartekracht de ruimteraket naar de grond. De grond is stevig, waardoor de ruimteraket niet door de grond zakt. Doordat de zwaartekracht even hard trekt als de grond terug duwt, blijft de ruimteraket op zijn plek staan.

Om de ruimteraket in beweging te krijgen, is een andere kracht nodig. Deze kracht wordt de aandrijvingskracht genoemd. Deze kracht duwt de ruimteraket harder de lucht in, dan de zwaartekracht de ruimteraket naar de aarde terugtrekt. De aandrijvingskracht wordt veroorzaakt door de verbranding van brandstof. Doordat de brandstof verbrandt, ontstaan er hele hete gassen. Deze gassen komen met een hoge snelheid uit de uitlaatpijp, waardoor er een explosie ontstaat. Deze explosie duwt de raket met een hoge snelheid naar de ruimte.

De raket komt niet helemaal aan in de ruimte. Na de lancering raakt de brandstof van de eerste trap op. Op dat moment valt deze trap weg van de rest van de raket. Dit gebeurt later ook met de tweede trap. Uiteindelijk bereikt alleen de bovenkant met de servicemodule en commandomodule van de raket de eindbestemming. Bij de terugreis naar de aarde is de commandomodule het enige onderdeel van de ruimteraket dat terugreist naar de aarde.

 

Wil je weten hoe je een astronaut wordt of welke bekende astronauten er zijn? Lees dan mijn artikel over het beroep astronaut in de nieuwste editie van het Surfkids magazine!

Liever je eigen raket alvast ontwerpen? Print dan onderstaande kleurplaat uit en kleur deze in!

 

Astronout

Dr Albert

Hallo, mijn naam is dr. Albert en ik ben de wizzkid van Surfkids.