';
Preloader logo
Ruimtevaart engineer

Ruimtevaart engineer

Zoals net al te lezen was zijn er veel astronauten die unieke prestaties hebben geleverd. Waar Alan Shepard zijn eerste ruimtereis in 1961 10 minuten duurde, duurde die van André Kuipers in 2011 maar liefst 193 dagen! Dit geeft aan dat de ontwikkelingen rondom de ruimtevaart en de ruimteschepen niet heeft stilgestaan. Dit is mede te danken aan de ruimtevaart Engineer. Deze persoon zorgt er met zijn wetenschappelijke kennis voor dat technische en technologische probleem die zich voordoen bij de ontwikkeling van raketten en ruimtevaartuigen opgelost worden.

 

Wat doet een ruimtevaart Engineer?

Er zijn verschillende taken die een ruimtevaart Engineer uitvoert. De belangrijkste werkzaamheden zijn de ontwikkeling en productie van apparaten voor de ruimtevaart. Een ruimtevaart Engineer is betrokken bij het structurele ontwerp van de systemen van satellieten en ruimteveren, denkt na over geschikte software voor in de ruimte en maakt deze persoon apparaten die het mogelijk maken om ruimtevaartschepen op afstand te repareren. Daarnaast test deze Engineer nieuwe of verbeterde apparatuur voordat het daadwerkelijk gebruik wordt en is deze persoon verantwoordelijk voor de apparatuur en camera’s die gebruikt worden om signalen van ruimtevaartuigen te ontvangen.

Of terwijl, deze persoon die zorgt ervoor dat alle astronauten in een goed werkend ruimtevaartuig stappen, maar ontwikkeld ook nieuwe software waardoor er steeds meer mogelijk wordt in de ruimte. Super belangrijk, maar helaas zijn er niet heel veel banen beschikbaar. Gelukkig kan een ruimtevaart Engineer meestal ook aan de slag als Luchtvaart Engineer. Veel opleidingen bieden ook een combinatie van luchtvaart en ruimtevaart aan om deze reden.

Ben jij geschikt voor dit beroep?

Er rust een behoorlijke verantwoordelijkheid op je schouders als ruimtevaart Engineer. Niet alleen wordt er veel van je verwacht, maar er staan ook mensenlevens op het spel. Het is daarom belangrijk dat je nauwkeurig, precies en perfectionistisch bent. Daarnaast werkt het in je voordeel als je energiek, zelfverzekerd en doelgericht naar een oplossing kan werken.

Denk jij dat je de verantwoordelijkheid aan zou kunnen? Zie jij jezelf absoluut in de ruimtevaart werken, maar is astronaut misschien een stapje te ver? Beschik je over de bovenstaande kenmerken? Of ben je misschien wel bereid om de aankomende jaren keihard te leren om al deze kwaliteiten goed te beheersen? Dan ben jij vast en zeker geschikt voor dit beroep!

Je kunt dan het beste voor een HBO of WO studie kiezen on de richting van Werktuigbouwkunde, Mechatronica, Aviation/space of Technische Natuurkunde. Ook is er een opleiding Aerospace Engineering wat heel erg gericht is op luchtvaart en ruimtevaart. Ben je er nog niet helemaal zeker van of dit het juiste beroep is? Gelukkig heb je nog heel veel jaren om daarover na te denken.

Waren dit niet jouw eerste beroepen, maar zou je wel graag meer te weten willen komen over een bepaald beroep? Neem dan contact met dr. Albert op! Dr. Albert gaat voor jou opzoek naar alle ins- en outs over het beroep dat jij later graag wilt beoefenen, of waar je gewoon meer over wilt weten. Wellicht staat dit beroep dan in de volgende editie van het Surfkids magazine of plaatst hij het op zijn eigen blog op www.surfkids.nl!

Dr Albert

Hallo, mijn naam is dr. Albert en ik ben de wizzkid van Surfkids.