';
Preloader logo
Steward(ess)

Steward(ess)

Hou je van reizen en zou je het liefst de hele wereld zien? Misschien wil jij dan wel Steward(ess) worden! Als Steward(ess) ben jij in de eerste plaats verantwoordelijk voor de veiligheid van de passagiers. Verder heb jij de belangrijke taak om passagiers een fijne en prettige reis te bezorgen.

 

Wat ga je doen?

Voor vertrek houden alle steward(essen) een briefing. Dit is een gesprek waarin de belangrijkste punten van de vlucht door genomen worden en de taken worden verdeelt. Hierna worden de veiligheidsvoorwerpen in het vliegtuig gecheckt, zoals de brandblussers en zwemvesten, maar ook de toiletten en stoelzakken worden gecontroleerd.

Vanaf het moment dat de passagiers instappen heeft de steward(ess) belangrijke taken. Naast het verwelkomen van de passagiers en het begeleiden naar de stoelen is een steward(ess) ook verantwoordelijk voor de uitleg over de veiligheidsregels en -middelen. Daarnaast worden er tijdens de vlucht drankjes en soms ook maaltijden geserveerd. Wanneer er mensen vragen hebben komen ze naar de steward(ess) toe en is er iemand aan boord met vliegangst? Dan stelt deze persoon diegene op zijn gemak!

Wat moet je kunnen?

Net als piloot word je ook niet zomaar stewardess. Allereerst moet je al in het bezit zijn van een mbo niveau 4 of havo diploma, voor er met de opleiding tot steward(ess) kan worden begonnen. Daarnaast zijn er nog enkele basiseisen waar een steward(ess) aan moet voldoen:

  • Je bent minimaal 1.58m en maximaal 1.90m
  • Wanneer je een bril draagt moet de sterkte tussen de -5 en +5 vallen
  • Je hebt een representatief voorkomen
  • Je hebt geen zichtbare tatoeages of piercings
  • Je spreekt en schrijft vloeiend Nederlands
  • Je moet de Engelse taal beheersen

Vliegtuigmaatschappijen stellen vaak nog extra eisen, voordat iemand bij hun kan komen werken. Vaak willen zij dat een steward(ess) maximaal een uur van het vliegveld af woont en dat diegene naast Nederlands en Engels nog meer talen spreekt zoals Frans, Spaans en/of Duits. Ook moet een steward(ess) in het bezit zijn van een zwemdiploma!

Dr Albert

Hallo, mijn naam is dr. Albert en ik ben de wizzkid van Surfkids.