';
Preloader logo
Tandarts

Tandarts

Zelf ga je er waarschijnlijk ook 1 of 2 keer per jaar heen. Misschien vind je het eng of juist wel heel leuk. De tandarts onderzoekt en behandelt je gebit, maar stelt ook diagnoses. Het werk van de tandarts is erop gericht om ziektes en afwijkingen aan het gebit te voorkomen en te (laten) behandelen. Op deze manier kun jij jouw eigen gebit zo lang mogelijk behouden in de juiste conditie, als je natuurlijk al je melktanden hebt gewisseld!

 

Wat doet een tandarts?

Zoals wij net al aangaven zorgt de tandarts ervoor dat jou gebit zo lang mogelijk gezond blijft. Hiervoor is het niet alleen belangrijk dat de tandarts over de juiste kennis en ervaring beschikt, maar ook dat jij regelmatig de tandarts bezoekt! Op deze manier kan de tandarts jou de juiste informatie geven over het verzorgen van je gebit en op tijd ingrijpen om grote en pijnlijke ingrepen te voorkomen. Wanneer jij regelmatig heengaat zal de behandeling vooral bestaan uit tandsteen, tandplak en eventueel gaatjes verwijderen of aanpakken .Zo hou je de bezoekjes aan de tandarts zelf ook een beetje leuk! Het kan natuurlijk wel voorkomen dat er ergere problemen zijn met je gebit. Wanneer je een zenuw of tandvleesontstekingen hebt bijvoorbeeld, dan kan de tandarts dit ook behandelen. Daarnaast plaatst hij kronen en bruggen op zwakke tanden en kiezen, verricht hij kleine kaak chirurgische ingrepen en maakt hij röntgenfoto’s van je gebit wanneer dit nodig is. De meeste problemen aan je gebit kan de tandarts zelf behandelen, maar het kan ook voorkomen dat de tandarts je doorverwijst naar bijvoorbeeld een orthodontist als je tanden niet helemaal recht of verkeerd staan. Ook een doorverwijzing naar een mondhygiëniste of kaakchirurg kan voorkomen. Bij een kaakchirurg is dit meestal wegens een kaak chirurgische ingreep, maar het kan ook zijn dat jou probleem of situatie de kennis van de kaakchirurg vraagt.

Hoe word je tandarts?

Voordat je daadwerkelijk als tandarts aan de slag kunt ben je een paar jaar aan het studeren. Je zult het snelst als tandarts aan het werk kunnen wanneer je op de middelbare school je VWO diploma haalt. De opleiding tot tandarts is namelijk de universitaire opleiding Tandheelkunde. Wanneer je een HAVO diploma haalt kun je er voor kiezen om hierna nog je VWO diploma te halen, of om via een HBO opleiding zoals mondzorgkunde toegelaten te worden op de universiteit. Daarna volgt de universitaire opleiding, die in totaal 6 jaar duurt. Naast de opleiding tot tandarts zijn er nog een paar andere kenmerken die ervoor zorgen dat een tandarts een goede tandarts wordt. Het is namelijk fijn wanneer je een tandarts hebt die jou op je gemak kan stellen, ook als je misschien een beetje angst hebt voor de tandarts. Maar je moet ook precies kunnen werken om handelingen in de mond te kunnen verrichten. Daarnaast moet je goed kunnen plannen en organiseren, maar ook flexibel en stressbestendig zijn. Naast dat behandelingen in een bepaald tijdvak worden ingepland en moeten worden uitgevoerd, kan het ook voorkomen dat iemand met spoed bij jou binnenkomt en tussendoor geholpen moet worden. Daarnaast is het helemaal wel handig dat je tegen bloed kunt, want het kan voorkomen dat je hiermee te maken krijgt!

Denk jij dat je een tandarts zou kunnen worden? Of heb je misschien een heel ander beroep in gedachten? In het volgende magazine gaan we weer nieuwe beroepen behandelen en wij horen graag welk beroep jij graag ziet terugkomen!

Dr Albert

Hallo, mijn naam is dr. Albert en ik ben de wizzkid van Surfkids.