';
Preloader logo
Treinmachinist

Treinmachinist

De bestuurder van de trein, de machinist, wordt ook wel treinbestuurder genoemd. De machinist is vaak niet de chef van de trein, dat is de (hoofd)conducteur).

 

Aan welke eisen moet je voldoen?

Je mag niet kleurenblind zijn als je een machinist wilt zijn. Je moet inzicht hebben op technisch gebied. Je moet voor in het land een trein te mogen besturen minimaal 18 jaar oud zijn en minimaal 21 jaar als je over de Nederlandse grens wilt met een trein. Je moet minimaal een (v)mbo diploma hebben Ook moet je medisch goedgekeurd zijn en psychologisch geschikt. Lenzen en brillen dragers moeten een sterkte hebben tussen de +8 en -8.

De taken

Een machinist heeft vele taken die hij/zij op zich neemt. Een taak die de machinist heeft is dat hij verantwoordelijk is voor het versnellen en het afremmen van de trein. Ook moet de machinist de seinen opvolgen en zorgen dat de gehele trein veilig is. De machinist is niet voor de gehele trein verantwoordelijk als er een hoofdconducteur aanwezig is, dit is de man of vrouw die langsloopt om kaartjes te checken. Is de conducteur niet aanwezig dan is de machinist de chef van de trein, dit wordt eenmansbediening genoemd. Dan moet de treinbestuurder zelf kijken of de deuren van de trein dicht kunnen en de trein kan vertrekken.

Seinen op spoorwegen

Op het spoor wordt net als bij een vliegveld gebruikt gemaakt van seinen, dit is een makkelijke manier om een boodschap over te brengen. Bij spoorwegen wordt er gebruik gemaakt van gekleurde borden en gekleurde lichten. Ook de lichten van de trein aan de voor en achterkant kunnen gebruikt worden om te seinen. Apart hebben ze een betekenis, maar er kunnen ook combinaties gevormd worden. Al deze combinaties zijn codes, elk met een eigen boodschap.

Treinmachinist in de herfst

Tijdens de herfst vallen de bladeren van de bomen, deze blaadjes komen nog wel eens terecht op het spoor. Dit zorgt ervoor dat het spoor heel glad wordt, en door de gladheid kunnen treinen niet goed remmen. 25 machinisten hebben dus een nieuwe soort rijstijl bedacht waardoor ze beter om kunnen gaan met de gladheid. Als dit echt zo is dan wordt de rijstijl aan elke machinist geleerd. Zo kunnen ze tijdens de herfst beter op tijd zijn op het station.

Dr Albert

Hallo, mijn naam is dr. Albert en ik ben de wizzkid van Surfkids.