';
Preloader logo
Werken bij de brandweer

Werken bij de brandweer

Weet jij dan wat je moet doen?

Dit is een erg belangrijke vraag en het antwoord hierop is: oefen het eens! Door te oefenen weet jij namelijk wat je moet doen en het is ook nog makkelijker te onthouden. Daarnaast is het ook erg leuk om te oefenen. Dan mag je de juf en je klasgenootjes als echte brandweerman of -vrouw redden. Tijdens een oefening controleer je altijd of iedereen veilig buiten is gekomen. Een veilig vluchtroute is altijd van het vuur en rook af, alle deuren zo veel mogelijk dicht, alle kamertjes en wc’s gecontroleerd en buiten uiteraard altijd tellen of iedereen buiten is.

Wist je dat?

Wanneer je tussen de 12 en 18 jaar oud bent, dan kun je bij de Jeugdbrandweer. Om mee te doen aan de wedstrijden, krijg je les in bijna alles wat met de brandweer te maken heeft. Mocht je het dan echt leuk lijken, dan kun je later bij de echte brandweer. Nederland telt momenteel als meer dan 150 jeugdbrandweerkorpsen. Kijk voor meer info op de website van de Stichting Jeugdbrandweer Nederland

Materieel

Om voor elk incident gepaste hulp te kunnen bieden heeft de brandweer verschillende soorten voertuigen. Er is materiaal om personen en dieren te redden, branden te blussen en er zijn bijzondere voertuigen. Het bekendste voertuig is natuurlijk de tankautospuit, maar de branweer heeft ook strandvoertuigen en bijvoorbeeld motoren.

Hulpverleningsvoertuigen

Bij een verkeersongeluk gebruikt de brandweer hulpverleningsvoertuigen. Dit soort voertuigen heeft alle technische reddingsmaterialen die nodig kunnen zijn bij een ongeluk.

Blusvoertuigen

Hét bekendste voertuig is natuurlijk de tankautospuit. Deze wegen blust branden, red mensen en biedt hulp bij verkeersongelukken. Dit voertuig heeft dan ook de belangrijkste hulpmiddelen voor de brandweer in noodsituaties. Elke kazerne heeft tenminste een tankautospuit staan, om bij een brand of een ongeval snel ingezet te kunnen worden.

Autoladders

De autoladders worden gebruikt om mensen te helpen op hogere verdiepingen. Ze worden ook gebruikt om mensen en dieren uit water of ijs te redden.

Haakarmbakken

De brandweer heeft veel verschillende taken en daardoor is het niet handig om voor elke siuatie een aparte auto te hebben. Daarom heeft de brandweer haakarmbakken. Deze containers zijn zo ingericht dat ze met een haakarm direct op een vrachtwagen kunnen worden getrokken. Deze containers kunnen deze verschillende materialen in zich hebben: duikapparatuur, adembeschermingsapparatuur, meetapparatuur en spullen om gevaarlijke ongevallen te kunnen bestrijden.

 

Dr Albert

Hallo, mijn naam is dr. Albert en ik ben de wizzkid van Surfkids.