';
Preloader logo
Afrikaanse reuzenslak

Afrikaanse reuzenslak

Hallo! Ik ben Esmee, 5 jaar en heb een heel apart huisdier, namelijk een Afrikaanse reuzenslak. Zijn naam is Max en vind het super leuk om met hem te spelen, soms neem ik hem stiekem mee onder de douche, poets ik zijn huisje, geef ik hem eten en hij word ook graag geaaid. Ook heb ik Max wel eens mee naar school genomen! Ik zou het heel erg leuk vinden als er wat over max geplaatst wordt!

 

Afrikaanse reuzenslak

De Afrikaanse reuzenslak is een Agaatslak die voorkomt in Oost en West Afrika. De meest voorkomende soort is de Achatina Fulica, de Latijnse naam van deze reuzenslak. In veel landen en ook in Nederland komt deze soort reuzenslak het meeste voor. Waarschijnlijk komt dit doordat deze soort vrij eenvoudig als huisdier te houden zijn.

Uiterlijk

Afrikaanse reuzenslakken zijn bruin van kleur en hebben een bijzonder puntig gedraaid huisje. De kleur van het huisje kan heel verschillend zijn, maar meestal zitten er allerlei patronen en kleuren in. De meeste huisjes zijn bruin, beige, geelachtig, gevlekt of bijna zwart. Het bijzondere aan deze slakken is dat ze tot wel 20 centimeter groot kunnen worden. Dit is voor een weekdier best groot en daarom worden het reuzenslakken genoemd. De Afrikaanse reuzenslak wordt gemiddeld tussen de 4 en 8 jaar oud.

Voedsel

Op het gebied van voeding zijn de Afrikaanse reuzenslakken erg makkelijk en niet heel kieskeurig. Belangrijk is wel dat de slakken een afwisselend dieet hebben, maar iets dat niet in de voeding van deze dieren mag ontbreken is calcium. Dit hebben ze nodig voor hun huisje, maar ook voor andere processen in het lichaam. Hiervoor kun je sepia in het hok leggen of calciumpoeder over het eten strooien, maar je kunt ze ook eierschalen geven. Daarnaast kun je de Afrikaanse reuzenslakken allerlei soorten groente en fruit voeren, maar vooral veel groen voer zoals: slasoorten, courgette, witlof, komkommer, tomaat, appel en peer. Ook kun je ze bijvoeren met natte visvoerkorrels, legvoer voor kippen en vitaminen. Daarnaast lusten ze ook Brinta, pompoenpitten en gedroogde meelwormen en dat zijn ook nog goede calciumbronnen!

Huisdier

In sommige landen zoals de VS is het verboden om de Afrikaanse reuzenslak als huisdier te houden of te voeden. In Oost-Europese landen, Engeland en Duitslands is deze slak een geaccepteerd huisdier. In Nederland is er nog geen wet over het houden van slakken, maar begint de interesse langzaam te groeien en zijn er enkele kwekers waar je deze slakken kunt kopen. Voor het onderhouden van deze Afrikaanse reuzenslakken is het belangrijk dat de slakken in een omgeving verblijven van 22-25 °C, met een luchtvochtigheid rond de 70%. Daarnaast moeten de slakken op vochtige grond zitten die het beste minstens 10 centimeter hoog is. Een verblijf voor deze dieren moet 3x zo breed en 3x zo lang zijn als de slak zelf en er moet verse lucht in de bak kunnen komen (maar niet te veel). Om jou Afrikaanse reuzenslak zo goed mogelijk te onderhouden is het verstandig om je van te voren goed te laten voorlichten, zodat jij de beste baas voor jou reuzenslak wordt!

Gummie

Hallo, ik ben Gummie! Lekker vrolijk, gezellig, knuffelaar, dat zijn kenmerken waar de andere surfkidders mij mee omschrijven en die jij hopelijk ook bij mij gaat ontdekken!