';
Preloader logo
axolotl

axolotl

De axolotl is een salamandersoort uit Mexico. Ze worden ook als huisdier gehouden. Axolotl betekent waterhond of waterslaaf in het Nahuatl, dat is de taal van de oorspronkelijke inwoners van Mexico. Het was één van de talen van de Azteken. In het Nahuatl schrijven ze axolotl zo: āxōlōtl. In bijna elke taal wordt deze salamander zo genoemd. Axolotls blijven tot hun dood larve. Ze hebben dus geen longen en komen dus ook niet uit het water. In het wild zijn de axolotls zeldzaam en bedreigd. Het enige meer waar ze in voorkomen is het Xochimilcomeer, ten zuiden van Mexico-Stad.

 

Uiterlijk

Axolotls kunnen wel 20 tot 30 cm lang worden. Axolotls hebben een brede kop en een grote mond en hele kleine oogjes, meestal zwart. Axolotls hebben geen oogleden, dus slapen met hun ogen open.

In het wild zijn axolotl bijna altijd bruin of zwart. Soms wordt er ook een albino gevonden, die is dan wit met rode ogen. Axolotls die als huisdier worden gehouden zijn meestal wit/roze en hebben zwarte ogen. Axolotls hebben zes sprieten aan hun lichaam zitten, met daarop rode kieuwen. Axolotl kieuwen hebben de kieuwen dus aan de buitenkant! Soms bijten Axolotls elkaars kieuwen af, deze groeien vanzelf weer aan. Dit gebeurt ook met andere lichaamsdelen, zoals de poten. Er is bijna geen verschil tussen mannetjes en vrouwtjes.

Voedsel

Axolotls zijn carnivoren (vleeseters). Volwassen axolotls eten insecten en kleine visjes, en ze eten soms zelfs jonge axolotls! Ze zijn dus ook kannibalen. Hun enige vijand zijn grote roofvissen. De jonge axolotls eten vooral plankton en watervlooien.

Huisdier

Axolotls zijn makkelijk te verzorgen en daarom zijn ze één van de populairste amfibieën als huisdier. Zorg er wel voor dat je Axolotl van een goede fokker komt, ze zijn namelijk heel gevoelig voor ziektes.

Axolotls liggen vaak op de bodem van het aquarium. Ze houden van verstopplekken. Ze komen alleen af en toe naar boven om lucht te happen. De temperatuur van het water moet tussen de 12°C en 19°C (°C= graden Celsius) zijn. De temperatuur mag nooit boven de 25°C komen, dan gaan ze namelijk dood.

Als voedsel kan je ze het beste regenwormen, muggenlarven, of stukjes vis geven. Het geven van levende vissen is niet verstandig, want deze kunnen aan de axolotls kieuwen gaan knabbelen, waardoor die niet goed meer werken. Bij het voeren in het aquarium kun je het beste het voer voor zijn bek bewegen, anders pakt hij het niet. Ze zijn een beetje lui ;-).

Dr Albert

Hallo, mijn naam is dr. Albert en ik ben de wizzkid van Surfkids.