';
Preloader logo
Gekko

Gekko

Gekko (Gekkota) is de naam van een groep reptielen die behoren tot de hagedissenfamilie. De gekko is vernoemd naar de klikkende en gillende geluiden die het maakt, vooral in de paartijd. Ze behoren tot één van de grootste groepen van gewervelde dieren en er zijn meer dan 1400 soorten van, verdeeld over ruim 120 geslachten. Gekko’s moeten het voor hun leefomgeving hebben van warme gebieden op de wereld. Ze leven in dichtbegroeide bossen (Bladstaartgekko’s) tot in woestijnachtige omgevingen (Dikvingergekko’s). Nederland is te koud voor ze, maar in Zuid-Europa komen ze bijvoorbeeld veel voor. Op Antarctica na, komen ze op elk continent wel voor.

 

Uiterlijk

Gekko’s zijn van de meeste hagedissen te onderscheiden door een aantal bijzondere verschillen. De ogen van alle gekko’s zijn naar verhouding groot, net als de poten en vooral de tenen en vingers. Gekko’s hebben geen grote schubben en daardoor een flexibele huid. Ten slotte een afgeplatte kop die, wat hagedissen wel hebben, nooit uitsteeksels zoals stekels, kammen, of hoorns heeft. De gekko heeft een flexibele huid, die bestaat uit kleine schubben. Hierdoor scheurt de huid wel makkelijker dan bij een hagedis. Bijna alle gekko’s zijn ’s-nachts actief en hebben grijze en bruine kleuren schutkleuren. Alleen gekko’s die overdag leven hebben felle kleuren, voorbeelden hiervan zijn de groene boomgekko en de daggekko op Madagaskar. Die soorten zijn overdag actief en zoeken ’s nachts een schuilplaats.

Gekko’s worden, de staart meegerekend ongeveer 10 tot 20 centimeter lang. De kleinste soorten, zoals de kogelvingergekko’s (Sphaerodactylus), worden niet langer dan een paar centimeter.

Voedsel

Gekko’s zijn carnivoren (vleeseters) en leven van ongewervelde dieren. Ze lusten graag insecten en spinnen. Grotere gekko’s eten ook rovende dieren, zoals schorpioenen en duizendpoten. Grote gekko’s, zoals de tokeh, eten zelfs gewervelde dieren, bijvoorbeeld andere hagedissen of vogels. Als ze de kans krijgen, eten ze hun eigen jongen en dat heet ‘kannibalisme’. Over het algemeen kun je zeggen dat gekko’s eten wat ze maar te pakken kunnen krijgen, zolang het maar in hun bek past.

Huisdier

Gekko’s kun je kopen bij een gespecialiseerde kweker of bij een reptielenspeciaalzaak. Het is wel een dure hobby. Een Gekko kost vijftien tot dertig euro en een terrarium is niet echt goedkoop. Verder heb je nog de elektriciteitskosten voor verwarming en licht. En dan niet te vergeten hun voedsel en bij ziekte de kosten van medicijnen. Let bij aanschaf op dat de gekko niet mager is, alert is en heldere ogen heeft, alle tenen heeft en een schone huid en neus heeft.

Dr Albert

Hallo, mijn naam is dr. Albert en ik ben de wizzkid van Surfkids.