';
Preloader logo
Giraf

Giraf

Giraffes zijn zoogdieren en leven in Afrika op de savannen, waar veel struiken en bomen groeien. De naam giraffe is afgeleid van een Arabisch woord: zarifah. En dat betekent ‘de langste van allemaal’. Het maakt trouwens niet uit of je giraffe of giraf schrijft. Het kan allebei.

 

Uiterlijk

De giraf is een soort van geel met bruine vlakken. De giraf is het dier dat het langste van alle landdieren kan worden. Als je hem meet van zijn poten tot zijn kop, meet je wel meer dan vijf meter. Alleen zijn nek is al twee meter. Ter vergelijking, Nederlanders zijn gemiddeld 1 meter 85! De giraffe heeft ook lange poten en dat is handig, want nu kan hij lekker hard rennen. Wel 90 kilometer per uur, dat is net zo snel als een leeuw! En op die dunne pootjes moet de giraffe wel 700 kilo dragen.

Heb je wel eens een giraffe gezien? Dan heb je vast wel gezien dat hij allemaal bruine vlekken heeft. Geen enkele giraffe heeft hetzelfde vlekjespatroon, zo raken de giraffes nooit in de war. Door de verschillende vlekken weten ze welke giraffe het is! Kleine girafjes herkennen zo ook hun moeder als ze die per ongeluk zijn kwijtgeraakt. Handig, hè?

Voedsel

Giraffen eten voornamelijk bladeren van bomen. Doordat de giraffe zo lang is kan hij de lekkerste blaadjes uit de hoogste bomen eten. Andere dieren kunnen er lekker niet bij.

Huisdier

Een giraf is niet geschikt als huisdier, maar dat wist je natuurlijk al lang. Je kunt hem wel van dichtbij zien en misschien zelfs aanraken in de dierentuin.Nog wat leuke weetjes over de giraffe. Een giraffe slaapt met zijn ogen open. En hij slaapt ook niet zo lang, maar 15 minuten per dag. De giraffes leven in groepen en zo is er altijd wel eentje wakker die op wacht kan staan, zodat ze niet worden aangevallen door roofdieren.

Wist je dat…

… een giraffe met één trap een leeuw kan doden?
… een giraffe een zwarte tong heeft?
… de tong van de giraffe zo lang is dat hij achter zijn eigen oren kan likken? ?
… een muis net zoveel halswervels heeft als een giraffe?
… het hart van een giraffe wel twaalf kilo weegt?
… een giraffe alleen onder in zijn bek tanden heeft?

Wil je Giraffen in het echte leven zien?
Neem een kijkje in de dichtstbijzijnde dierentuin!

Dr Albert

Hallo, mijn naam is dr. Albert en ik ben de wizzkid van Surfkids.