';
Preloader logo
Grote Rafelvis

Grote Rafelvis

De grote rafelvis (phycodurus eques), wordt ook wel bladzeedraakje genoemd en komt alleen voor aan de west- en zuidkust van Australië. De vis komt voor in een beperkt gebied (1400 km²). Het dier leeft tussen zeewier op een diepte tussen de 5 en 35 meter. Dit leefgebied wordt bedreigd door bouwactiviteiten en het afvoeren van afvalwater. Ook worden de diertjes meegenomen door duikers of verwerkt in zwarte-markt-medicijnen. De grote rafelvis staat op de lijst van uitstervende dieren.

 

Uiterlijk

De grote rafelvis behoort tot de zeepaardjes, maar heeft niet de kenmerkende oprolbare staart. Hij heeft zijn naam te danken aan zijn bijzondere uiterlijk. De rafelige uitsteeksels op zijn lichaam zijn bedoeld als camouflage en lijken op stukjes koraal of zeewier. Hiermee ontkomt hij niet alleen aan vijanden, maar kan hij ook makkelijk zijn prooidieren opzuigen met zijn lange snuit. Met zijn harde platen en stekels verdedigt hij zich tegen vijanden. Hij kan worden opgegeten als hij jong is of ver bij het zeewier vandaan komt. Omdat hij zo langzaam zwemt, lijkt hij op voorbij drijvend zeewier. Hij kan zelfs van kleur veranderen! Met een kleine rugvin en twee vinnen vlak achter zijn kieuwen, kan hij sturen tijdens het zwemmen. Een grote rafelvis kan tot wel 45 centimeter groot worden.

In augustus en september paren de zeedraakjes. Het vrouwtje legt maximaal 250 eitjes per keer. De eitjes geeft ze aan het mannetje, die ze bevrucht. Het mannetje draagt de eitjes onder zijn buik en staart in een broedbuidel, tot ze uitkomen en weggaan. Het duurt ongeveer negen weken voor de eitjes uitkomen. De jongen zijn direct na de geboorte zelfstandig en duurt ongeveer 28 maanden voordat ze volwassen zijn.

Voedsel

De grote rafelvis eet alleen dierlijk plankton. Dierlijk plankton bestaat uit eencelligen (trilhaar- of wimperdiertjes komen het meest voor), roeipootkreeftjes, garnaal-achtige diertjes en kwallen. Welke van deze plankton de rafelvis precies eet, is niet bekend.

Huisdier

De grote rafelvis is moeilijk te houden vanwege de specifieke wensen aan zijn leefomgeving en dieet. Doordat deze vis een beschermde diersoort is moet de houder zich aan, soms kostbare, wetten en regels houden. Het is nog maar zelden gelukt om succesvol jonge rafelvisjes te kweken. Wil je de grote rafelvis toch in het echt zien? Hij is in meerdere openbare aquaria te zien, zoals het aquarium van Sea Life in Scheveningen.

De grote rafelvis is een dier waar bijzonder weinig over bekend is. Dit is niet terecht, naast zijn bijzondere uiterlijk is het een dier wat binnen enkele tientallen jaren zou kunnen uitsterven. Gelukkig komt er in Australië, waar het dier leeft, steeds meer belangstelling voor deze zeedraak. Hopelijk kunnen we hem nog lang in het wild blijven bewonderen!

Dr Albert

Hallo, mijn naam is dr. Albert en ik ben de wizzkid van Surfkids.