';
Preloader logo
Jerboa

Jerboa

Stel, je loopt door een woestijn en ziet een beestje voorbij springen dat lijkt op een mini-kangoeroe… Waarschijnlijk is het dan de Jerboa, in het Nederlands woestijnspringmuis genoemd. Hij komt voor in Noord-Afrika, Azië en Zuid-Europa en leeft voornamelijk in woestijnen en steppes. Samen met de rest van zijn gezin leeft hij in een hol van 1-2 meter diep, met een lengte van 3-4 meter breed. De ingang wordt zorgvuldig dichtgestopt met zand en wol. Overdag is hij bijna niet te zien, pas ’s nachts komt hij echt tot leven. In sommige gevallen houden springmuizen een winterslaap, waarbij daglengte en temperatuur een rol spelen. Opvallend is dat het vaak de soorten uit Azië zijn die in winterslaap gaan. De winterslaap kan enkele maanden duren. Er bestaan verschillende soorten springmuizen, maar er zijn niet veel soorten meer. Sterker nog, ze zijn bijna uitgestorven!

 

Uiterlijk

De kleinste soort springmuis weegt ongeveer 50 gram terwijl de grootste soort 134 gram weegt. Hun staart is zo’n 20 centimeter lang en de achterpoten zijn 7,5 centimeter lang. De voorpoten zijn maar ¼ van de lengte van de achterpoten. De achterpoten maken de woestijnspringmuis zo bijzonder, daarmee kan hij tot wel één meter hoog of drie meter ver springen! Als hij geen haast heeft beweegt hij zich voort door kleine sprongetjes te maken, maar wanneer er gevaar dreigt en hij moet vluchten, behaalt het beestje een snelheid van 24 kilometer per uur! Tijdens een grote sprong bewaart hij zijn evenwicht met zijn lange staart. Ook gebruikt hij zijn staart om zijn temperatuur te regelen, door de bloedvaten in zijn staart te vernauwen of te verwijden.

Naast de bijzondere achterpoten zijn er ook andere belangrijke kernmerken waaraan een woestijnspringmuis te herkennen is. Hij is zandkleurig op de rug, heeft een lichte buik en een lichte streep over de heup. De staart heeft een wit met zwart pluimpje aan het eind. De snorharen zijn vrij lang en de oren lijken bij veel soorten op konijnenoren.

Voedsel

Springmuizen eten vooral wortels van planten, groene plantendelen, zaden, granen, insecten en verbouwde groenten zoals; wortelen, courgette en zoete aardappelen. Het bijzondere van de springmuis is dat hij praktisch zonder water kan leven, want de vocht die hij nodig heeft krijgt hij uit zijn voeding.

Huisdier

De woestijnspringmuis kan als huisdier worden gehouden. Dit komt niet vaak voor, maar is wel mogelijk, ook in Nederland. Het belangrijkste is dat hij genoeg ruimte krijgt. Hij plast weinig en z’n uitwerpselen zijn droog. Het verblijf hoeft dus niet vaak schoongemaakt te worden. Springmuizen worden erg ongelukkig wanneer zij alleen zijn. Als je deze dieren als huisdier wilt, raden wij je aan om er minimaal twee aan te schaffen. Twee vrouwtjes gaan goed samen, twee mannetjes meestal ook. Een mannetje en vrouwtje kunnen wel samen, maar dan zit je na een tijdje natuurlijk wel met een nest jonkies. Ze bijten of krabben niet, tenzij er erg ruw met de diertjes wordt omgegaan. Als je een hand in het verblijf steekt, zal de springmuis daar nieuwsgierig opklimmen en op onderzoek uitgaan. Ze hebben erg weinig last van ziekten. Springmuizen zijn rustig en opgewekt van karakter en kunnen ongeveer 5 á 6 jaar oud worden.

Dr Albert

Hallo, mijn naam is dr. Albert en ik ben de wizzkid van Surfkids.