';
Preloader logo
Prairiehond

Prairiehond

De prairiehond heeft als natuurlijk leefgebied de prairies van Noord-Amerika. Ondanks de naam is het dier geen hondachtige, maar een eekhoorn. Ze hebben hun naam te danken aan het natuurlijke leefgebied, maar ook de onderlinge manier van communiceren. Zo klinkt het geluid van de prairiehond als het blaffen van een kleine hond en kwispelen ze als ze blij zijn. Prairiehonden leven in groepen die bestaan uit 1 volwassen mannetje, 1 of meerdere volwassen vrouwtjes en de jongen tot twee jaar. Wanneer er meerdere families in een gebied leven, wordt dit een prairiehondenkolonie genoemd.

 

Uiterlijk

De prairiehond lijkt door zijn gedrongen uiterlijk op een marmot. Met een lengte tussen de 30 en 45 centimeter zijn het geen grote dieren. Daarnaast wegen ze 700 tot 1400 gram. De vacht heeft een bruine kleur met grijsachtige tinten en op de staart is een zwarte punt te zien. Ondanks dat de natuurlijke wildkleur bruin is, kunnen de kleuren van dit beestje per seizoen verschillen. Een prairiehond kan 7 tot 10 jaar oud worden.

Voedsel

De belangrijkste voedingsbron van prairiehonden is gras. Wanneer er geen gras beschikbaar is moeten zij voorzien worden van een onbeperkte voorraad hooi. Ook bestaat er voer speciaal voor prairiehonden wat vaak als bijvoeding gegeven wordt. Daarnaast mogen de beestjes om de paar dagen een kleine hoeveelheid gewassen groente zoals; wortel, appel of een stukje meergranencracker. Wanneer ze alleen groenten en gras eten zullen deze dieren niet veel drinken, wel moet er altijd vers drinkwater beschikbaar zijn.

Huisdier

Van de vijf verschillende soorten prairiehonden kan alleen de zwartstaart prairiehond legaal als huisdier gehouden worden. Deze dieren zijn niet het eenvoudigste huisdier. Om een prairiehond te temmen is er veel geduld, tijd en aandacht nodig. Daarnaast kunnen de beestjes luidruchtig zijn. Een degelijke, stevige kooi is noodzakelijk omdat prairiehonden erg goed kunnen ontsnappen en dol zijn op graven. Doordat het een knaagdier is bestaat tevens de kans dat het beestje aan kabels en meubels gaat knagen wanneer die losloopt. Daarnaast beschikt de prairiehond over een zeer sterk karakter waardoor ze erg koppig, maar ook intelligent kunnen zijn. In veel dierentuinen zijn prairiehonden te bewonderen en wij van Surfkids adviseren daarom deze beestjes daar op te zoeken.

Dr Albert

Hallo, mijn naam is dr. Albert en ik ben de wizzkid van Surfkids.