';
Preloader logo
Wallaroe

Wallaroe

De wallaroe, bergkangoeroe of de euro (Macropus robustus) is een middelgrote kangoeroesoort die voorkomt in het westen van Australië. Hij wordt tussen de 100 en 140 cm lang, waarbij de mannetjes een stuk groter en zwaarder zijn dan de vrouwtjes. De vachtkleur varieert van lichtgrijs tot bijna zwart. Ze hebben korte, brede achterpoten die ze kunnen gebruiken om tot wel 4 meter ver te springen.

 

Gedrag

De wallaroe is een graseter die solitair leeft. Deze soort is overwegend actief tijdens de schemering en de nacht. Overdag houdt de wallaroe zich over het algemeen schuil in grotten of onder bomen en rotsrichels. Het beestje kan overleven zonder regelmatig te drinken. Om aan water te komen graaft hij dikwijls gaten in de grond, waar ook andere diersoorten van profiteren. De wallaroe kan 18 jaar oud worden. Hij eet voedsel dat bestaat uit grassen, zeggen en bladen van struikjes.

Wallaroes zijn buideldieren. Nadat een piepklein jong geboren is kruipt deze in de buidel en blijft daar tot hij groter en verder ontwikkeld is. Wallaroes zijn echter in staat om kort na de geboorte van een jong nogmaals drachtig te raken. Het embryo wat dan onstaat blijft in een ‘slaap-stadium’ en ontwikkeld zich pas verder wanneer het jong dat in de buidel zit oud genoeg is of komt te overlijden.

Uiterlijk

Een wallaroe is 100 tot 156 cm lang en heeft een staart van 64 tot 73 cm lang. Ze wegen tussen de 15,5 tot 26,5 KG. De vacht is overwegend donkergrijs, zandbruin of roodbruin van kleur met een lichtgrijze buik. De lichaamsbouw is vergelijkbaar met de meeste andere kangoeroes.

Onder de wallaroes zijn er drie verschillende soorten, dit zijn:

  • De oostelijke wallaroe: deze soort leeft in het oosten van Australië. De mannetjes hebben een donkergrijze vacht, terwijl de vrouwtjes zandbruin van kleur zijn.
  • De hertwallaroe: deze soort leeft in het westen van Australië en heeft een roodbruine vacht.
  • De Barrow Island-wallaroe: deze soort leeft alleen op Barroweiland in West-Australië en heeft een kleiner formaat dan de andere twee soorten. Deze soort wordt als kwetsbaar aangegeven. Zwarte Walleroe

Er bestaat ook een zwarte wallaroe (macropus bernardus). Dit is de kleinste wallaroe die er bestaat en is ’s nachts actief. De dag brengt hij door in grotten of andere beschuttingen. Het dier eet net als de wallaroe grassen en andere vegetatie. De zwarte wallaroe is 730 mm groot en heeft een staartlengte van 640 mm. Staande is het dier 800mm hoog. Mannetjes zijn donkerbruin tot zwart met geelbruine armen en wegen 19 tot 22 KG. Vrouwtjes zijn grijs tot grijsbruin met zwarte handen, voeten en staartpunt en wegen rond de 13 KG. De zwarte wallaroe komt voor in het regenwoud, grasland en open bos in Arnhemland in het Noorderlijk Territorium (Noord-Australië) tussen de South Alligator River en Nabarlek. Hij is verwant aan de gewone wallaroe. Als je het beestje wilt zien kun je het beestje spotten in de Nederlandse dierentuinen.

Dr Albert

Hallo, mijn naam is dr. Albert en ik ben de wizzkid van Surfkids.