';
Preloader logo
Woestijnvos

Woestijnvos

De Woestijnvos (Fennek) komt in de natuur voor in Noord Afrika en op het Arabische schiereiland en leeft daar zoals de naam al aangeeft in de woestijn. Fennek komt van “fanak”, dat is het Arabische woord voor vos. Het is de kleinste vossoort ter wereld, de oren van de fennek zijn dan in verhouding wel weer de grootste van alle vossen. De woestijnvos is een internationaal beschermde diersoort. Dit betekent dan weer niet dat het een bedreigde diersoort is, want daarvoor zijn er (gelukkig) nog veel teveel van.

 

Uiterlijk

De fennek is de kleinste van alle vossen, met de grootste oren (tot 15 cm lang). De grote oren zijn ideaal voor het vinden van prooi. De fennek kan een ander dier op meer dan een kilometer afstand horen bewegen. Daarnaast zijn de oren door hun grootte ideaal voor het afvoeren van warmte. Een andere manier om warmte kwijt te raken is hijgen, ze zijn dus familie van de hond. Ze worden maximaal 49 centimeter groot en hun staart wel 30 cm lang. Het uiteinde van de staart heeft een zwart puntje. Het is een redelijk licht diertje, meestal 1 tot 1,5 kg. Ze worden iets ouder dan 10 jaar. De fennek leeft graag alleen, maar soms kiezen ze ervoor in groepjes te leven. Ze hebben een wit buikje en een bruingelige rug. Ze zijn erg schuw.

Voedsel

De fennek eet vooral dieren die kleiner zijn dan zichzelf. Zijn menu bestaat uit spinnen, kevers, springmuizen, hagedissen, schorpioenen, slangen, woestijnratten en ook hazen. Het is een echte carnivoor (vleeseter) en grijpt af en toe dieren die groter zijn dan zichzelf. Zo’n grote prooi wordt dan door een snelle beet in de nek gedood en zo snel mogelijk naar zijn/haar hol gesleept, om vervolgens te worden opgegeten.

Huisdier

In het noorden van Afrika wordt de woestijnvos verkocht op markten voor toeristen.
Onder strenge voorwaarden mag een woestijnvos als huisdier worden gehouden, maar het is in Nederland niet aan te raden. Een woestijnvos is een diertje dat heel druk is en snel. Daarbij komt nog dat het niet gemakkelijk tot niet zindelijk wordt. Een belangrijke voorwaarde is dat het diertje een groot (buiten)verblijf heeft waar het zijn energie kwijt kan. Mocht je overwegen een woestijnvos als ‘huisdier’ te nemen, laat je dan eerst goed voorlichten. Wij van Surfkids zien het diertje het liefst in de vrije natuur.

Dr Albert

Hallo, mijn naam is dr. Albert en ik ben de wizzkid van Surfkids.