';
Preloader logo
Bomen

Bomen

Eem boom is simpel gezegd een plant, hij heeft een stengel (de stam van de boom), wortels, blaadjes en ze kunnen bloemen hebben.

 

Jaarringen

Jaarringen zijn de groeiringen in de stam van de boom, die de boom maakt in twee richtingen. Één van deze richtingen is die naar de binnenkant van de boom, dit is hout met ‘xyleem’. Xyleem is plantweefsel met vaten, deze vaten zorgen ervoor dat water getransporteerd kan worden. Dit water neemt opgeloste stoffen van de wortels mee naar de rest van de boom tot aan de bladeren.

Rangschikken

Een boom wordt gerangschikt in bepaalde boomtypes, dit betekent dat ze in categorieën worden verdeeld. De boomtypes zijn;

  • Laanbomen
  • Straatbomen
  • Sierbomen
  • Parkbomen
  • Bosbomen
  • Fruitbomen
  • Kerstbomen
  • Vrijheidsbomen
  • Herdenkingsbomen

Laanbomen en straatbomen zijn bomen die vaak aan de zijkanten van lanen, straten en wegen worden geplant. Om meer zuurstof te creëren of puur ter decoratie van de straat.

Vrijheidsbomen zijn bomen die geplaatst worden na bijvoorbeeld een oorlog, deze staan voor vrijheid en democratie. Democratie betekent dat het volk mede bepaalt wat er gebeurt in een land.

Een herdenkingsboom, ook wel een oranjeboom genoemd, wordt geplaatst wanneer een belangrijke levensgebeurtenis is in de Nederlandse koninklijke familie. Dit kan een geboorte, kroonjaar of een huwelijk zijn. De bomen worden door een hek omringd met een bordje eraan, op het bordje staat bijvoorbeeld “Koning Willem-Alexander”.

Religie

In bepaalde religieuze groepen werden bomen vereerd en ook wel boomheiligdom(men) genoemd. Mensen kwamen bij deze heilige bomen om de god of meerdere goden te vereren, om te bidden en om dingen te offeren. Ook voerden mensen rituelen uit bij de bomen. In Den Hout, een kerkdorp in de gemeente Oosterhout, staat nog één van die bomen. De boom heet ‘De Heilige Eik’ en is uitgehold nadat er een blikseminslag geweest is, de boom is daarom aan één kant open. Het verhaal rond deze boom is dat er vroeger een kluizenaar in de boom haeeft geleefd, in de verschroeide binnenkant van de boom. Hij rookte spek boven in de boom en heeft daar vele jaren geleefd.

Dr Albert

Hallo, mijn naam is dr. Albert en ik ben de wizzkid van Surfkids.