';
Preloader logo
Halloween en Sint-Maarten

Halloween en Sint-Maarten

Halloween en Sint-Maarten zijn beide feestdagen en worden ook op een soortgelijke manier gevierd. De geschiedenis achter de feestdagen is één van de verschillen die er zijn.

 

Halloween

Deze feestdag wordt elk jaar gevierd op 31 oktober. Oorspronkelijk werd het alleen gevierd in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada. Tegenwoordig doen steeds meer mensen in Oost-Azië, Australië en Europa mee aan deze feestdag.

Kinderen gaan op deze avond langs de deuren. De huizen die meedoen zijn dan versierd, en hier kunnen ze aankloppen. Veel kinderen verkleden zich hiervoor, het maakt niet uit als wat. Er zijn kostuums van grappig tot eng. Ze roepen dan ‘trick or treat!’ als de deur opengedaan wordt, met trick wordt dan een grapje bedoeld en met treat een handje met snoep.

De naam Halloween komt van Allerheiligenavond ‘All Hallows Eve’. Ook was dit voor de Kelten oudejaars-avond, want hun kalender begon op 1 november. Dit kwam door de oogst, die hadden ze op 31 oktober binnen en dit was dan het einde van hun jaar.

Sint-Maarten

Deze feestdag wordt elk jaar gevierd op 11 novem-ber en de naam komt van Martinus van Tours. Hij was een bisschop en één van de populairste heiligen uit de Middeleeuwen. De feestdag heeft onder andere de naam Sint-Martinus, Sinte-Mette, Sinter Merte of Sinte Marten.

De oorsprong van het feest staat niet vast, er zijn minimaal twee verschillende verhalen. Deze twee zijn bedacht door een antropoloog en een groep onderzoekers. De antropoloog, de Schot James Frazer, noemt het een heidens feest. Hij zegt dat het (heilige) vuur dat werd rondgedragen onderdeel was van een ritueel, die later door de kerk gesteund werd om populariteit te winnen. De groep onderzoekers was het hier niet mee eens, zij geloven dat het idee bij de kerk weg kwam en dat zo het lichtjesfeest is ontstaan. Mede door een regel uit de Lucasevangelie die het over een lichtje heeft. De meest recente groep onderzoekers blijft tussen de twee mogelijke oorsprongen inzitten.

Met Sint-Maarten lopen net als tijdens Halloween kinderen langs de deuren. Zonder kostuums, maar wel met een lampion. Vaak worden deze gemaakt op school door de kinderen zelf. In de lampion zit een lampje. Bij de deuren bellen de kinderen aan en wan-neer deze opengedaan wordt, zingen de kinderen een liedje. Dit zijn speciale Sint-Maartensliedjes, meestal krijgen de kinderen dan snoep of fruit. Feitje: een antropoloog is iemand die onderzoek doet naar mensen en hoe ze zich gedragen. In de fysieke vorm maar ook cultureel gezien.

Lampion vouwen

Dr Albert

Hallo, mijn naam is dr. Albert en ik ben de wizzkid van Surfkids.