';
Preloader logo
Herfst

Herfst

In een jaar zitten vier seizoenen winter, lente, zomer en de herfst. De herfst duurt van 23 september tot 21 december. Op 23 september zijn de dag en de nacht precies even lang. Daarna wordt het ‘s avonds eerder donker en ‘s ochtends later licht. Pas na Kerstmis worden de dagen weer langer. In de natuur is het goed te merken dat het herfst is. Er is minder licht, de zon schijnt niet zo hard en het is kouder. Hierdoor gaan de planten dood en zoeken dieren een schuilplaats. Vogels trekken uit naar warmere gebieden of bouwen een nest en houden zich rustig tot het lente wordt.

Bladeren vallen van de bomen

Aan de bomen kun je heel goed zien dat het herfst is. Ze verliezen hun bladeren. Als dat niet gebeurde, zouden de bomen doodgaan. In de bladeren zit bladgroen en vocht. Daar leeft de boom van. Uit de koude bodem kan een boom niet goed vocht opzuigen met zijn wortels en dat is ook niet nodig als er geen bladeren aan de bomen zitten. De boom trekt eerst het bladgroen uit de bladeren terug en daarna verkleuren ze van groen naar rood, bruin en geel. Doordat de boom geen vocht meer opneemt verdrogen de bladeren en vallen ze van de boom af.

Winterslaap

Eekhoorns en veldmuizen leggen een voorraad eten aan. Dan hoeven ze hun hol niet uit als het echt koud wordt. Eekhoorns krijgen bovendien een schutkleur. Hun rode haren vallen uit en er komen grijsbruine voor in de plaats. Zo vallen ze niet zo op in de natuur, waarin ook minder kleur is. Vleermuizen houden een winterslaap. Vossen, herten en andere dieren die buiten leven, krijgen een dikkere vacht. Veel insecten gaan dood. Ze hebben nog wel eitjes gelegd en die goed verstopt op warme plekjes. Als de zon gaat schijnen, komen die eitjes uit. Als het warmer wordt, komen ook de kikkers en padden weer tevoorschijn. Die graven zich voor de winter in, in de modder.

Dr Albert

Hallo, mijn naam is dr. Albert en ik ben de wizzkid van Surfkids.