';
Preloader logo
Kleur

Kleur

Overal om ons heen zien we kleuren. Dat vinden we zo gewoon dat we er niet bij nadenken. Er zijn ontelbaar veel verschillende kleuren, maar je hebt maar drie kleuren nodig om alle andere kleuren te maken. Dit zijn; rood, geel en blauw. Deze kleuren noem je de primaire kleuren. Door deze kleuren te mengen kunnen we alle andere kleuren maken. Er zijn oneindig veel variaties te bedenken. Zwart en wit zien we wel, maar wist je dat dit eigenlijk geen kleuren zijn?

 

De kleur van voorwerpen

Wit licht bestaat uit alle kleuren. Wanneer wit licht op een gekleurd voorwerp valt, wordt de kleur van het voorwerp zelf teruggekaatst en die kleur zien we dan. De andere kleuren waaruit het witte licht bestaat worden door het voorwerp vastgehouden. Dat noemen we geabsorbeerd. Bij een wit voorwerp worden alle kleuren teruggekaatst. Een zwart voorwerp heeft zelf geen kleur. Er wordt geen enkele kleur teruggekaatst en daarom zien we het voorwerp als zwart.

Wit en zwart

Witte voorwerpen zijn altijd kouder dan zwarte voorwerpen. Dat komt doordat witte voorwerpen al het licht weerkaatsen, maar ze absorberen niets. Zwarte voorwerpen nemen juist al het licht in zich op. Daardoor worden deze voorwerpen snel warm. Dit is de reden dat mensen in warme landen meestal witte huizen hebben en rijden in witte auto’s, want een zwarte auto wordt veel te warm. Om deze reden dragen mensen in warme landen ook niet snel zwarte kleding.

Onzichtbare kleuren

Een regenboog bestaat uit zeven kleuren: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Als je inzoomt op de regenboog zou je nog meer kleuren kunnen zien. De kleur roze ligt bijvoorbeeld tussen rood en oranje in. Daarnaast zijn er ook kleuren die we niet kunnen zien namelijk infrarood en ultraviolet.

Infrarood is een ander woord voor warmtestraling. Je kunt het niet zien, maar wel voelen. Veel afstandsbedieningen en sommige draadloze muizen werken met infrarood. Ook wordt infrarood gebruikt in camera’s die warmte zichtbaar maken. Met een infrarood-nachtkijker kun je in het donker mensen en dieren zien.

Ultraviolet wordt ook wel UV genoemd en betekent letterlijk voorbij de kleur violet. De zon straalt UV-straling uit. Dit is schadelijk voor de huid en daardoor kunnen we verbranden in het zonlicht. Het wordt ook kunstmatig opgewekt als hulpmiddel. De tandarts gebruikt UV-licht bij het vullen van gaatjes en de recherche gebruikt het om sporen te vinden. Ook wordt UV-licht gebruikt in winkels om bankbiljetten te controleren op vervalsing.

 

Dr Albert

Hallo, mijn naam is dr. Albert en ik ben de wizzkid van Surfkids.