';
Preloader logo
Lieveheersbeestje

Lieveheersbeestje

Het lieveheersbeestje is familie van de kevers; insecten met ronde lijfjes en harde vleugels. Ze hebben 6 poten. Lieveheersbeestjes zijn er in meer de 5000 soorten. Rood, geel, zwart. Weinig stippen, veel stippen of geen stippen. Mét haartjes, zonder haartjes enz.

 

Toch behoren al deze verschillende lieveheersbeestjes tot dezelfde soort. De meeste lieveheersbeestjes eten bladluis, daar lusten ze per dag wel 100 van.

Bij een lieveheersbeestje is het verschil mannetje/vrouwtje bijna niet te zien. Meestal is het mannetje iets kleiner. Maar echt duidelijk is het pas als ze gaan paren, dan klimt het mannetje op de rug van het vrouwtje.

Vaak denken mensen dat het aantal stippen voor zijn leeftijd staat, maar dit klopt niet. De stippen die hij heeft krijgt hij allemaal tegelijk.

Soms ligt een lieveheersbeestje op zijn rug en denken we dat hij dood is. Of dat hij bloedt (geel bloed), maar dit is helemaal niet waar. Het lieveheersbeestje kan fantastisch toneelspelen! Als er gevaar dreigt trekken ze hun pootjes onder hun lichaam en blijven doodstil liggen. Het gele vocht ruikt heel vies en is om vijanden af te schrikken.

Lieveheersbeestjes zijn hartstikke nuttig!

Zij eten de bladluizen die anders de gewassen opeten.
Lieveheersbeestjes kunnen hele velden bladluisvrij maken.

Dr Albert

Hallo, mijn naam is dr. Albert en ik ben de wizzkid van Surfkids.