';
Preloader logo
MOEDERDAG

MOEDERDAG

Geschiedenis

De geschiedenis van Moederdag begint in Amerika. Moederdag is door Anna Jarvis begonnen in 1914. Zij was een lerares uit Philadelphia met grote bewondering voor haar eigen moeder en de rol die moeders in de maatschappij hadden.De moeder van Anna overleed in 1905, op de eerste zondag in mei. Het jaar daarop organiseerde Anna op de eerste zondag na de dag van overlijden van haar moeder, een ‘General Memorial of All Mothers’.Eigenlijk wilde ze voortaan elk jaar wel een dag voor alle moeders organiseren en ze zette alles op alles om dit voor elkaar te krijgen. In 1914 lukte dit, want toen be-sloot president Woodrow Wilson dat elke tweede zondag in mei voortaan ‘Mother’s Day’ zou zijn en zo werd Moederdag een officiële feestdag! De feestdag heeft zich inmiddels ook over de rest van de wester-se wereld verspreid.

 

Nederland

Bij ons in Nederland is Moederdag sinds 1928 een officiële feestdag.Moederdag staat nu vooral in het teken van het kopen van cadeaus. Vroeger waren dat vooral bloemen, Moederdag was toen nog niet zo commercieel. Vandaag de dag zijn er vele soorten Moederdag cadeaus. Moederdag is daarmee tegenwoordig vooral een commerciële dag waarbij het kopen van cadeaus echt centraal staat, maar traditi-oneel gezien blijft het geven van bloemen vaak wel onderdeel van deze dag.

Scholen

Op scholen wordt over het algemeen ook veel aandacht besteed aan Moederdag. Juffen en meesters houden de traditie in stand door de kinderen veel moeite te laten doen voor een leuk geknutseld cadeau, eventueel met een mooi gedichtje. Deze geven de kinderen dan ’s ochtends, eventueel met een ontbijtje op bed.

Waar staat Moederdag voor?

Moederdag valt op de tweede zondag in mei en is een dag om alle moeders te eren. Op deze dag hoeven moeders eigenlijk geen taken te doen. Het is de bedoeling dat de kinderen deze taken op zich nemen, eventueel met hulp van vader.

Dr Albert

Hallo, mijn naam is dr. Albert en ik ben de wizzkid van Surfkids.