';
Preloader logo
Paddestoelen

Paddestoelen

De paddenstoel is een schimmel. De paddenstoel zelf is het gedeelte wat boven de grond zit. Paddenstoelen zijn er in vele soorten. In Nederland zijn er ongeveer 3500 soorten. Het is dus moeilijk om ze allemaal te herkennen. Voorbeelden van Nederlandse paddenstoelen zijn: oesterzwam, vliegenzwam en eekhoorntjesbrood.

 

Paddenstoelen zijn vaak de ene dag nog niet zichtbaar en de volgende dag zijn er een heleboel. Uit dit fenomeen is ook de uitdrukking “ze schieten als paddenstoelen uit de grond” ontstaan.

Vroeger kwamen paddenstoelen ook vaak voor in verhalen, eentje was detals er ’s ochtends ineens een hele cirkel paddenstoelen stond, dacht men dat er ’s nachts heksen hadden gedanst. Zo’n cirkel werd daarom een heksenkring genoemd. Of dat er een duivel verkleed was als pad. Als hij moe was liet hij een “stoel” uit de grond komen en kon hij uitrusten. Vandaar de naam “paddenstoel”. Ook was er een verhaal dat padden de huisdieren waren van heksen en tovenaars, die padden zaten dan op de “paddenstoelen”.

Niet alle paddenstoelen hebben een steel, een hoed en plaatjes. Paddenstoelen hebben veel verschillende vormen. Zo zijn er ook bollen en elvenbankjes. Paddenstoelen zijn een soort vuilnismannen van de natuur. De ondergrondse delen van de paddenstoel zorgen er onder andere voor dat de aarde niet bedekt raakt met een dikke laag afval van bladeren, takken en dood gras. In de herfst is er veel dood afval, daarom zie je dan de meeste paddenstoelen. Er zijn ook soorten die samenleven met andere planten, meestal bomen. Deze soorten zijn voor beide partijen nuttig.

LET OP:

Er zijn paddenstoelen die je kunt eten, bijvoorbeeld de champignon. Maar er zijn ook paddenstoelen die giftig zijn. Je moet dus nooit zomaar een paddenstoel eten!!

Dr Albert

Hallo, mijn naam is dr. Albert en ik ben de wizzkid van Surfkids.