';
Preloader logo
Sneeuw

Sneeuw

Sneeuw is een vorm van neerslag die bestaat uit ijskristallen. Bij temperaturen onder het vriespunt vormt sneeuw zich wanneer waterdamp tot ijskristallen verrijpt. Dit gebeurt vooral wanneer de temperatuur tussen de -5 en -20 °C uitkomt en het liefst rond een temperatuur van -12 °C. Wanneer het waait vormen sneeuwkristallen zich op hun weg naar beneden samen, waardoor er een vlok ontstaat. Zo’n vlok bestaat uit wat ijs en heel veel lucht tussen de ijsnaaldjes en vormen zich met name in voldoende vochtige lucht die niet al te koud is. In Nederland en Vlaanderen valt gemiddeld 20 dagen per jaar sneeuw, maar er zijn ook jaren waarbij de sneeuwval nauwelijks een rol van betekenis speelt. De hoeveelheden sneeuw zijn bij ons bovendien gemiddeld klein, omdat stuwingsneerslag ontbreekt. Stuwingsneerslag is een vorm van neerslag die wordt veroorzaakt door wolken die tegen de zijde van gebergte, waar de wind tegen aankomt, stuit en vervolgens naar boven wordt geduwd. Hierdoor koelen de wolken steeds meer af en ontstaat er regen, of sneeuw. In gebieden zoals de Alpen kan er daardoor wel heel veel sneeuw vallen en dit kan mooie plaatjes opleveren.

 

Soorten sneeuwval

Er zijn diverse soorten en vormen van sneeuwval. De verschillende soorten zijn:

  • Natte sneeuw → Sneeuw gemengd met regen of half gesmolten sneeuwvlokken.
  • Motsneeuw → Sneeuw in (natte) vlokjes van hooguit 5mm groot.
  • Poedersneeuw → Sneeuw in fijne droge vlokjes van hooguit 5mm groot.
  • Korrelsneeuw → Sneeuw in onregelmatige gevormde korrels tot 5mm groot.
  • Driftsneeuw → Sneeuw die al gevallen is en door een krachtige wind ophoopt.
  • Poolsneeuw → Sneeuw in de vorm van glassplinters, bij temperaturen fors onder nul.
  • Lichte sneeuw → Sneeuw in kleine vlokjes, of sneeuw die minder intensief valt.
  • Stuifsneeuw → al gevallen sneeuw die door de wind wordt verstoven (synoniem van driftsneeuw).

Wanneer er in Nederland sneeuw valt gaat het meestal om natte sneeuw. Deze sneeuw smelt heel snel en blijft daardoor nauwelijks op de grond liggen. Verder komen de andere soorten sneeuwval in enkele gevallen ook voor in Nederland, maar doordat er in Nederland geen sprake is van stuwingsneerslag komt dit in veel mindere mate voor.

Overlast

Naast de leuke dingen zoals spelen in de sneeuw en sneeuwpoppen maken, kan sneeuw ook voor overlast zorgen. Dit is niet alleen door gladheid, maar vooral bij natte sneeuw ook door vermindering van het zicht. Tijdens zware sneeuwval neemt het zicht af en met name de eerste sneeuw van het seizoen of plotselinge sneeuwbuien leveren problemen op. De grootste problemen worden echter veroorzaakt wanneer sneeuw valt bij vorst. Wanneer het tijdens de vorst ook nog hard waait kan de sneeuw stuiven en ontstaan er sneeuwduinen. In Nederland wordt er een weeralarm afgegeven wanneer er sneeuw wordt verwacht bij een windkracht 6 of hoger. Ook wanneer er aanhoudend zware sneeuw valt, met meer dan 5cm per uur en een vers sneeuwdek van tenminste 5,5cm wordt er een weeralarm afgegeven. Wanneer er veel sneeuw valt kan het voorkomen dat de daken van gebouwen het begeven door de sneeuwbelasting. Wist je dat er in februari 1979 een zware sneeuwstorm in het noorden van Nederland woedde? Deze storm zorgde voor sneeuwduinen van meer dan 2 meter hoog. Hierdoor was trein- en autoverkeer amper meer mogelijk en waren veel steden en dorpen afgesloten van de buitenwereld.

Dr Albert

Hallo, mijn naam is dr. Albert en ik ben de wizzkid van Surfkids.