';
Preloader logo
Vuurwerk

Vuurwerk

In Nederland is het met oud en nieuw een traditie, maar ook bij andere grote evenementen ben je er vast wel eens mee in aanraking gekomen; vuurwerk. Iedereen weet vast wel dat vuurwerk gevaarlijk is, maar wat zijn nou echt de gevaren? Wat is vuurwerk nou precies en waar komt het vandaan?

 

Wat is vuurwerk?

Vuurwerk bestaat uit meerdere elementen zoals; buskruit en enkele chemische stoffen. Als je het nog niet hebt aangestoken ziet het er vrij onschuldig uit, maar zodra je het aansteekt verandert het vuurwerk in bommen die in de lucht exploderen. Het verschil tussen vuurwerk en bommen is dat er aan vuurwerk bijzondere elementen worden toegevoegd. Dit wordt toegevoegd voor het spetterende effect en de kleuren die verschijnen als vuurwerk ontploft.

De geschiedenis van vuurwerk

Veel mensen denken dat vuurwerk pas sinds enkele tientallen jaren gebruikt wordt en dan voornamelijk bij feestelijke gelegenheden. Wat veel mensen niet weten is dat het eigenlijk al ongeveer 2200 jaar bestaat. Vroeger werd vuurwerk niet gebruikt bij feestelijke gelegenheden, maar werd het voornamelijk ontworpen om kwade geesten te verdrijven. Zo gebruikten de Chinezen het vuurwerk in deze tijd bij religieuze gebeurtenissen en zorgden ze ervoor dat er geen kwade geesten bij deze religieuze gebeurtenissen tevoorschijn kwamen. Pas vanaf de Middeleeuwen werd vuurwerk ook in Europa gebruikt. Destijds gebruikten Europeanen het om kwade geesten te verdrijven en als wapen in oorlogen. Toen men in 1605 een parlementsgebouw op wilde blazen met vuurwerk ging dit helemaal fout. Vanaf deze dag werd ieder jaar vuurwerk afgestoken om deze mislukking te vieren. Op deze manier is vuurwerk veranderd van een middel om geesten te verjagen en gebouwen op te blazen, tot een middel om feestelijke gelegenheden nog feestelijker te maken. In 2003 vond in Enschede de ergste vuurwerkramp plaats voor Nederland. In een loods waar vuurwerk lag opgeslagen ontstond brand. Door het vele vuurwerk ontplofte niet alleen de loods, maar ook de woonwijk die om de loods heen lag. Hierdoor vielen er 23 doden en waren er bijna duizend mensen gewond.

De gevaren van vuurwerk

Helaas gebeuren er ieder jaar weer ongelukken met vuurwerk. Dit komt mede omdat er niet zorgvuldig mee wordt omgegaan, kinderen of volwassenen te veel risico nemen bij het afsteken van vuurwerk en door het illegaal afsteken van vuurwerk. De meeste mensen die ongelukken krijgen, hebben hierna schade aan hun ogen. Daarnaast zijn er veel slachtoffers van vuurwerk die één of meerdere vinger(s) of zelfs een hele hand verliezen. Omdat er veel ongelukken gebeuren met vuurwerk is het belangrijk dat je de volgende regels opvolgt wanneer je vuurwerk wilt afsteken :

  • Regel 1: Experimenteer nooit met vuurwerk. Maak het niet open om de chemische stoffen te gebruiken en maak ook geen bommen om een grotere knal te veroorzaken.
  • Regel 2: Stop vuurwerk nooit in je jas- of broekzak.
  • Regel 3: Raap vuurwerk dat niet is afgegaan nooit op. Vanwege het ontploffingsgevaar moet je vuurwerk ook nooit opnieuw aansteken.
  • Regel 4: Gooi vuurwerk nooit naar iets of iemand toe.
  • Regel 5: Zet siervuurwerk altijd in een buis die stevig in de grond staat of een fl es die in de grond is ingegraven. Zo kan het vuurwerk alleen omhoog schieten en schiet het niet richting de mensen die om het (sier)vuurwerk heen staan.
  • Regel 6: Maak altijd gebruik van een aansteeklont en niet van een lucifer of aansteker om vuurwerk af te steken.
  • Regel 7: Zorg ervoor dat iedereen minimaal zes meter van het af te steken vuurwerk staat.

Bron: http://www.wikikids.nl/Vuurwerk

Dr Albert

Hallo, mijn naam is dr. Albert en ik ben de wizzkid van Surfkids.