';
Preloader logo
ZONNE ENERGIE

Zonne energie

De zon is misschien wel de allergrootste ster in het heelal. Iedere dag komt de zon op en iedere avond gaat hij weer onder. Mensen, dieren en ook planten kunnen niet zonder zon! De zon kan energie opwekken en wist je dat we energie gebruiken voor bijna alles?!

 

Binnenin de zon is het wel 15 miljoen graden! Als de waterstofdeeltjes in de zon met elkaar botsen ontstaat er helium. Hierbij komt energie vrij, welke voortdurend uitgestraald wordt door de zon, in de vorm van warmte en licht.

Dat we de zon als energiebron kunnen gebruiken, ontdekten de Grieken als eerste. Zij bouwden huizen met hele dikke witte muren. Witte muren laten de zon weerkaatsen en zo werd het dus niet zo warm in huis. ’s Avonds werd de door de muren opgenomen warmte als een soort verwarming gebruikt. Later ontdekten ook de Romeinen hoe ze de energie van de zon konden gebruiken. Zij lieten water opwarmen door de zon door dit in een met glas afgesloten ruimte te doen.

Al deze kennis en plannen werden steeds maar doorontwikkeld en aan het einde van de 18e eeuw kwam het eerste apparaat met zonne-energie: een zonnecollector. Dit is een apparaatje, meestal van metaal, waar de vloeistof doorheen gaat. Zo kan de warmte worden vervoerd. De zonnecol-lector zet zonlicht om in warmte, want metaal wordt erg warm in de zon en hoe donkerder het is, hoe meer warmte het opneemt.

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Op zonnepanelen zitten laagjes silicium. Door de zon komt er elektrische spanning tussen die laagjes. Deze spanning wordt omgezet naar wisselstroom. Dit gebeurt door een zogenoemde omvormer. Iemand met zonnepanelen op het dak, wekt dus zelf elektriciteit op en hoeft daarom dan ook minder te betalen aan energieleveranciers.

Weet je??

Als we 1% van de Sahara volzetten met zonnepanelen, hebben we genoeg elektriciteit voor de hele wereld, grappig hè?!

Dr Albert

Hallo, mijn naam is dr. Albert en ik ben de wizzkid van Surfkids.