';
Preloader logo
Castagnetten

Castagnetten

Castagnetten zijn slaginstrumenten die veel gebruikt worden bij Spaanse muziek. In het Spaans worden de castagnetten ‘castañuelas’ genoemd, dit komt van castaña, oftewel kastanje. In Andalusië gebruiken ze de term palillos. Het slagwerkinstrument werd ook gebruikt door de Grieken en de Egyptenaren.

 

Het instrument

We kennen allemaal vast al heel wat muziekinstrumenten, maar wisten jullie dat er verschillende soorten instrumenten bestaan? Je hebt slag(werk)-, snaar, en blaasinstrumenten. De castagnetten vallen onder de slagwerkinstrumenten.

Het instrument kun je zien als twee holle schelpen waar aan de bovenkant een koordje doorheen zit. Je houdt ze in je handpalm met het koordje om je duim. Door ze tegen elkaar aan te klappen in verschillende tempo’s kun je een beat maken. Meestal gebruikt de speler van dit instrument in elke hand een castagnet.

Waar worden ze gebruikt en waarom heten ze zo?

De reden dat ze naar kastanjes vernoemd zijn is dat ze er veel op lijken. Deze worden vooral in Moorse muziek, zigeunermuziek, Spaanse muziek en Latijns-Amerikaanse muziek gebruikt. Ze worden ook gebruikt in de Italiaanse, Portugese en Zweedse muziek. Waar ze vandaan komen is niet bekend, maar ze waren er al in de tijd van de Grieken en Egyptenaren. In Egypte begonnen ze als een halsketting dat ook een instrument was. Er zat dan een amulet aan de achterkant van de ketting. Dit amulet was meestal best zwaar. Als iemand dan de ketting droeg dan hing de amulet op de rug. Dit deden ze om rechtop te blijven lopen, dit kwam door het gewicht. In veel Spaanse dansen kunnen de castagnetten worden gebruikt, waaronder de ‘flamenco’.

Leuk weetje!

Als je ooit in een theater bent geweest met een muziekkoor, dan heb je gezien dat het koor altijd een eigen plek heeft. In dit koor kan een enkele drum staan, met in plaats van een trommel een rij met castagnetten. Deze castagnetten zijn allemaal aan een stuk hout vast gemaakt. Hiermee kan iemand ze allemaal tegelijk laten klinken als hij ze tegen elkaar aan slaat.

 

 

 

Gummie

Hallo, ik ben Gummie! Lekker vrolijk, gezellig, knuffelaar, dat zijn kenmerken waar de andere surfkidders mij mee omschrijven en die jij hopelijk ook bij mij gaat ontdekken!