';
Preloader logo
De Piano

De Piano

De piano is een slag-, toets-, en snaarinstrument. Het heeft grote witte toetsen en kleine zwarte toetsen. Een leuk feitje is dat bij de voorloper van de piano de kleuren omgekeerd waren.

 

Er zijn twee soorten piano’s: De huiskamerpiano, ook wel buffetpiano of Pianino genoemd, en de vleugel. Een huiskamerpiano wordt meestal tegen een muur geplaatst en neem niet veel ruimte in. Een vleugel daarentegen is erg groot. Ook heeft de vleugel beter geluid die je kunt beheersen. Daarom wordt de vleugel veel gebruikt bij concerten.

De piano is tussen 1698 en 1709 uitgevonden in Italië en tot op de dag van vandaag is pianomuziek een populair genre. Jij kent vast ook wel mensen in je omgeving die van pianomuziek houden of piano kunnen spelen!

Een piano moet regelmatig gestemd worden. Voor piano’s die in de huiskamer staan is de regel dat je twee keer per jaar een stembeurt moet laten uitvoeren: na de zomer en na de winter. Hiervoor zijn er speciaal opgeleide pianostemmers die je langs kunt laten komen. Ook moet je de piano regelmatig schoonmaken, van binnen en van buiten. Toetsen kunnen immers vuil worden door het spelen, de kast kan gepoetst of afgenomen worden, maar ook binnenin kunnen stof en vuil zich ophopen.

Tegenwoordig heb je ook elektrische varianten van de piano: de elektrische piano, de keyboard en de synthesizer. Omdat bij deze instrumenten het geluid kunstmatig wordt opgewekt, kun je er heel veel verschillende geluiden en tonen mee maken. Dit wordt vaak gebruikt in techno- en rockmuziek.

Als je piano wilt leren spelen kun je dat op verschillende manieren doen. Je kunt op les gaan bij de muziekschool, maar je kunt tegenwoordig ook heel veel informatie online vinden en zelf aan de slag gaan. Het is maar net wat jij het fijnste vindt. Heb jij al zin om piano te spelen?

Gummie

Hallo, ik ben Gummie! Lekker vrolijk, gezellig, knuffelaar, dat zijn kenmerken waar de andere surfkidders mij mee omschrijven en die jij hopelijk ook bij mij gaat ontdekken!