';
Preloader logo
Spelen in een korpsSpelen

Spelen in een korps

Als je al een paar jaar op muziekles zit en het erg leuk vindt om een instrument te bespelen, is de volgende stap vaak dat je uitgenodigd wordt om te spelen in een band, orkest of een korps. Maar wat houdt spelen in een korps precies in?

 

Soorten muziekkorpsen

Je hebt verschillende soorten muziekkorpsen. Zelfs het leger heeft een eigen muziekkorps! Brassbands zijn korpsen die zitten, maar show- en marchingbands die bewegen zich voort. Een brassband wordt begeleid door een dirigent, terwijl een show- en marchingband begeleid wordt door een Tambour-Maître. De Tambour-Maître loopt voor het korps uit en geeft aanwijzingen door middel van een grote stok met een bol aan het eind. Het verschil tussen een show- en marchingband is dat een marchingband alleen marcheert, terwijl een showband een hele show in elkaar zet. In veel regio’s heeft de muziekvereniging een korps voor volwassenen en een jeugdkorps. Grote kans dat er ook eentje bij jou in de buurt te vinden is!

Toelating

De leeftijdscategorie verschilt per vereniging, maar meestal kun je vanaf acht jaar al meespelen. Om toegelaten te worden tot een korps moet je in ieder geval een A-diploma voor je instrument hebben behaald. Daarmee kun je aantonen dat je op het goede niveau zit om in het korps te mogen spelen. Het spelen in een korps vraagt veel discipline. Je moet heel veel oefenen. Naast dat je elke week repeteert met het korps, moet je ook thuis elke dag oefenen. Op die manier onthoud je alles goed en blijf je jezelf ontwikkelen.

Optreden

Het leukste is natuurlijk het optreden. Daarmee kun je aan de buitenwereld laten zien wat je kunt. Brassbands zie je vaak optreden in kerken. Dit komt doordat het geluid in de kerk altijd erg mooi klinkt en dat maakt het een zeer geschikte locatie. Maar ze zijn natuurlijk ook op andere plekken te bewonderen. Show- en marchingbands zie je vaak bij grotere evenementen. Denk hierbij aan de gondelvaart, Koningsdag, de intocht van Sinterklaas enzovoort. Met een beetje geluk wordt jouw korps zelfs uitgenodigd om in het buitenland te komen spelen!

Wedstrijden

Naast optredens kan jouw korps ook meedoen aan een wedstrijd voor brassbands en show- en marchingbands. Misschien heb je wel eens gehoord van het Wereld Muziek Concours in Kerkrade? Korpsen van over de hele wereld komen eens per jaar naar Kerkrade om tegen elkaar te strijden, maar er doen vooral veel Nederlandse korpsen mee en met succes! De Nederlandse korpsen scoren vaak heel erg goed tijdens dit concours!

Gummie

Hallo, ik ben Gummie! Lekker vrolijk, gezellig, knuffelaar, dat zijn kenmerken waar de andere surfkidders mij mee omschrijven en die jij hopelijk ook bij mij gaat ontdekken!