';
Preloader logo
Ukelele

Ukelele

Ken jij de ukelele al? Zijn zomerse klank doet de meeste mensen denken aan Hawaiiaanse stranden en een relaxed vakantiesfeertje. Hij lijkt qua vorm enorm veel op de gitaar, maar er zijn voldoende verschillen. Naast dat ze kleiner zijn en minder snaren dan een gitaar hebben, zijn de snaren van nylon in plaats van staal. De stemming is ook verwant aan die van de gitaar. De verhoudingen zijn gelijk aan de hoogste vier snaren van de gitaar, maar de bovenste snaar is een octaaf hoger gestemd.

 

Soorten ukeleles

Ukeleles zijn in vier soorten onder te verdelen. Afhankelijk van de grootte en de toon zijn er de: sopraan, concert of alto, tenor en bariton. De sopraan is de meest voorkomende standaard-ukelele. Dit is de kleinste ukelele van de vier. Tegenwoordig bestaat er ook nog een ukelele-bas, gestemd als een basgitaar en de sopramino, die nog kleiner is dan de sopraan en nog hoger gestemd kan worden.

Voordelen van de ukelele

Wanneer je de gitaar tegenover de ukelele zet, wint de gitaar meestal nog wel. Toch zijn er diverse voordelen waarom je voor de ukelele moet kiezen. Zo is de ukelele het ideale instrument voor beginners. Je kunt in korte tijd, met relatief weinig moeite, snel muziek maken. Daarnaast zijn ukeleles goedkoper, gemakkelijker mee te nemen en geschikt voor kinderen.

Ook zorgt het design van de ukelele ervoor dat je je vingers minder hoeft te strekken, je gemakkelijker akkoorden kunt nemen door het verminderde aantal snaren en zijn de nylon snaren vriendelijker voor je vingers. Ook brengen ukeleles mensen sneller aan het lachen, een win-win situatie dus!

Bekende ukelele spelers

De ukelele is wereldwijd onder een heleboel artiesten een geliefd instrument.

John Lennon (The Beatles), Paul McCartney (The Beatles),

Isreal Kamakawiwo’ole (Somewhere over the rainbow)

en Eddie Vedder

zijn wat oude bekenden die nummers hebben uitgebracht met de ukelele, of bekend staan om het bespelen van dit instrument. Er zijn echter ook veel hedendaagse artiesten die ukelele spelen. Jason Mraz gebruikte in het nummer I’m Yours een ukelele en ook Taylor Swift is een bespeelster van de ukelele.

Dat veel Amerikaanse singer-songwriters ukelelespelers zijn is trouwens geen toeval. Alle singer-songwriters uit de Verenigde Staten zijn in hun jeugd met een ukelele begonnen. Dit instrument is op de muziekscholen in Amerika net zo gebruikelijk als dat bij ons de blokfluit is.

Gummie

Hallo, ik ben Gummie! Lekker vrolijk, gezellig, knuffelaar, dat zijn kenmerken waar de andere surfkidders mij mee omschrijven en die jij hopelijk ook bij mij gaat ontdekken!