Skip-Bo

Skip-Bo

Skip-Bo is een kaartspel, met als doel om als eerste alle kaarten van de stok kwijt te raken. Dit doe je door de kaarten in de volgorde van 1 tot en met 12 weg te spelen. Het spel heeft geen vaste tijd, het is een spel dat lang kan duren, maar ook snel afgelopen kan zijn, afhankelijk van de kaarten die je hebt.

Benodigdheden Skip-Bo en aantal spelers

Bij het spel Skip-Bo heb je 144 kaarten, genummerd van 1 tot en met 12, en er zijn 18 Skip-Bo kaarten. In totaal zijn er dus 162 kaarten. Het spel kan worden gespeeld met minimaal twee en maximaal zes spelers. Het is geschikt voor kinderen vanaf zeven jaar en je speelt allemaal individueel.

Het begin van Skip-Bo

Aan het begin van het spel schud je alle kaarten. De spelers trekken allemaal een kaart. Diegene met de hoogste kaart moet de kaarten delen. Als je met twee, drie of vier spelers bent dan krijgt iedereen dertig kaarten, als je vijf of meer spelers hebt dan krijgt iedereen twintig kaarten.

De kaarten die iedereen gekregen heeft is zijn of haar stok. Deze liggen met de afbeeldingen naar beneden rechts van de speler. De bovenste kaart wordt omgedraaid en met de afbeelding naar boven op de stok gelegd. De overige kaarten worden in het midden neergelegd, dit noemen we de trekstapel. Zijn alle kaarten gedeeld? Dan kan Skip-Bo beginnen!

De kaarten van Skip-Bo

Het plaatsen van de stapels is belangrijk. In het midden ligt de trekstapel, dit noemen we ook wel ‘Draw Pile’. Hiernaast worden vier bouwstapels gemaakt, ook wel ‘Building Piles’ genoemd. Deze worden gedurende het spel door alle spelers gebruikt. Iedere speler heeft een eigen stok en er zijn maximaal vier weggooi-
stapels, dit noemen we ook wel ‘Discard Pile’.

Het is belangrijk te weten dat de bouwstapels en de weggooi-stapels tijdens het spel op worden gebouwd. Dit wil dus zeggen dat er aan het begin van het spel geen stapels aanwezig zijn. Deze worden tijdens het spel pas gevormd. Dan zijn er nog de Skip-Bo kaarten, dit zijn de keuzekaarten en deze zijn belangrijk in het spel.

Uitleg over de kaartstapels

Stok: iedere speler heeft één stok, deze ligt aan de rechterkant met de afbeeldingen naar de tafel. De bovenste kaart ligt met de afbeelding naar boven.

  • Trekstapel: Als de kaarten zijn gedeeld worden de overgebleven kaarten met de afbeelding naar beneden in het midden van de tafel neergelegd.
  • Bouwstapels: Er kunnen maximaal vier bouwstapels worden opgebouwd tijdens het spel. Deze worden begonnen met een één of met een Skip-Bo kaart.

De stapels worden daarna opgebouwd met kaarten in de volgorde van één tot en met twaalf. De Skip-Bo kaarten zijn keuzekaarten, daarom kunnen zij als eerste op de bouwstapel worden neergelegd, maar ze kunnen ook als willekeurig nummer in worden gezet als een soort joker.

Verloop van het spel bij Skip-Bo

De speler links naast de gever mag het spel Skip-Bo beginnen. Als eerste trek je vijf kaarten uit de trekstapel. Heb je de Skip-Bo kaart of een kaart met een één dan kun je een bouwstapel beginnen en deze leg je dan in het midden van de tafel. Je kunt de bouwstapels aanvullen met kaarten van de stok, de 5 kaarten die je in je hand hebt, en met kaarten van de weggooi-stapels. Je mag net zo lang doorleggen als je kunt.

Je mag telkens 1 kaart van de 5 kaarten in je hand op de weggooi-stapel leggen
wanneer je deze niet wilt gebruiken. Je moet dan in de volgende ronde wel weer
een kaart uit de trekstapel trekken zodat je altijd 5 kaarten in je hand hebt.

De winnaar is de speler die als eerste al de kaarten van zijn stok heeft weggespeeld, daarom speel je natuurlijk, als het mogelijk is, als eerste de kaarten van je stok. Kaarten die je al op je weggooi-stapel hebt gelegd mogen echter ook nog steeds gespeeld worden om de bouwstapels te vormen.

Er zijn maximaal 4 bouwstapels opgebouwd in volgorde van 1 t/m 12, wanneer een bouwstapel compleet is wordt deze weggehaald zodat er een nieuwe gevormd kan worden. Wanneer alle kaarten uit de trekstapel getrokken zijn worden de weggehaalde complete bouwstapelkaarten geschud en deze vormen dan de nieuwe trekstapel.

Er zijn verschillende manieren om het spel te winnen, het ligt er aan wat je vooraf afspreekt. Je kunt per spel kijken, maar je kunt ook meerdere spellen spelen.

Als je wint dan win je in totaal vijf punten voor iedere kaart die de tegenstander nog in de stok heeft, én je wint ook nog eens 25 punten als winnaar van het spel.

Als je 500 punten hebt gewonnen, dan ben je de winnaar.

Kootsj

Hallo, mijn naam is Kootsj! Op Surfkids ben ik de echte actieveling en daarom houd ik je op de hoogte van alles wat met sport en spel te maken heeft.