Jente (9) heeft een konijnenopvang aan huis

Jente (9) heeft een konijnenopvang aan huis

Jente en haar moeder Maaike uit De Lutte starten een speciale opvang aan huis voor gedumpte konijnen. Nu worden de konijnen nog in hun huis opgevangen, maar de bedoeling is dat de garage wordt omgebouwd tot een groot en netjes verblijf voor de viervoeters.

 

De gedumpte konijnen worden tijdelijk opgevangen en het is de bedoeling dat ze uiteindelijk een nieuw baasje krijgen. Ze geven een konijn niet zomaar weg. Ze willen er eerst zeker van zijn dat het konijn een goed plekje krijgt. Jente vertelt over een konijn die al een nieuw thuis heeft: ‘Pip heeft al een nieuwe plek en kan ik nog steeds bezoeken. We weten dat die een goede plek heeft gekregen en het gaat erg goed met dat konijn’.

Moeder en dochter starten konijnenopvang aan huis

Jente (9) en haar moeder Maaike uit De Lutte starten een speciale opvang aan huis voor gedumpte konijnen. Nu worden de konijnen nog in hun huis opgevangen, maar de bedoeling is dat de garage wordt omgebouwd tot een groot en netjes verblijf voor de viervoeters.

Maaike ving al een behoorlijke tijd konijnen op via de dierenambulance. Ze werkt als vrijwilliger bij de dierenambulance en is zich daardoor meer gaan verdiepen in gedumpte konijnen. Jaarlijks worden er duizenden tamme konijnen gedumpt. Mensen vragen zelfs bij dierenwinkels en kinderboerderijen of ze daar hun konijn kwijt kunnen. In Oldenzaal was een opvang, maar de eigenaren zijn vier jaar geleden met pensioen gegaan. De sluiting van deze opvang betekende dat er in het oosten van het land geen opvang meer was. Daarom hebben Jente en Maaike een half jaar geleden besloten samen aan huis een opvang te starten. Tot de verbouwing van de garage klaar is, worden de konijnen opgevangen in de serre. Ook buiten staan een aantal verblijven. Inmiddels zijn ze een officiële stichting onder de naam ‘Stichting Konijnenopvang Maaike.’

De bedoeling is dat de gedumpte konijnen tijdelijk worden opgevangen en uiteindelijk een nieuw baasje krijgen. Ze geven een konijn niet zomaar weg. Ze willen er eerst zeker van zijn dat het konijn een goed plekje krijgt. Jente vertelt over een konijn die al een nieuw thuis heeft: ‘Pip heeft al een nieuwe plek en kan ik nog steeds bezoeken. We weten dat die een goede plek heeft gekregen en het gaat erg goed met dat konijn’ Moeder en dochter vinden het allebei erg moeilijk om afscheid te moeten nemen van een konijn die ze een tijdje hebben verzorgd, maar dat hoort erbij. ‘Het liefst zouden we alle konijnen die binnenkomen willen houden, maar dat is helaas niet mogelijk’, zegt Maaike.

Donaties

Het verbouwen van de garage kost erg veel geld. Om de garage te kunnen verbouwen hebben ze, naast dat het gezin hun eigen geld erin steekt, donaties nodig van sponsoren. Om geld binnen te halen heeft Jente een actie in gang gezet. Zij verkoopt via Facebook het boek ‘Kleintje-Konijntje’ Memoires van een konijnengek. Dit boek is niet alleen informatief, maar staat ook boordevol leuke konijnen avonturen. De exemplaren zijn gedoneerd door Stichting Konijnen Belangen en de opbrengst mogen Jente en haar moeder gebruiken voor de verbouwing.

Tijdrovend

In de verzorging van de konijnen zit veel tijd, dus moeder Maaike heeft haar baan in de zorg opgegeven, zodat de konijnen de verzorging krijgen die ze nodig hebben. Een dagje verzorgen ziet er als volgt uit: ‘s Ochtends wordt er gekeken of alle konijnen gezond zijn, vervolgens worden het voer en water
bijgevuld. ‘s Middags krijgen de beestjes een speciale lekkernij; verschillende soorten groente zoals wortelen en sla. Voor de rest is het vooral veel schoonmaakwerk. Als blijkt dat één van de konijnen iets mankeert, komt er ook nog een bezoek bij de dierenarts op de planning. Jente helpt met het schoonmaken van de hokken, vult de voerbakjes, maakt de konijnen tam en geeft ze lekker veel aandacht. Nu doen ze alles nog met z’n tweetjes, maar ze zouden het fijn vinden dat wanneer de verbouwing van de garage afgerond is, er ook vrijwilligers komen helpen.

Jente heeft de liefde voor konijnen overgenomen van haar moeder. Jente vertelt enthousiast: ’Wat ik zo leuk vind aan deze dieren is dat je ze kunstjes kunt leren, met ze kunt spelen en dat ze heel erg van knuffelen houden.’ Jente had een eigen konijn die Roosje heette, maar helaas is haar trouwe viervoeter kort geleden overleden. Hier is ze nog erg verdrietig om. Maaike licht toe: ‘Roosje liep Jente altijd achterna en kwam bij haar liggen. Het was net een hondje’ Als Jente later groot is, wil ze waarschijnlijk met konijnen blijven werken. Haar liefde voor deze dieren gaat erg ver. De konijnen en Jente zijn dan ook onafscheidelijk. Maaike heeft al sinds ze negen jaar was konijnen, dus ze weet eigenlijk niet beter dan konijnen om zich heen te hebben. Tussen de gedumpte konijnen vind je daarom her en der ook konijnen die van Maaike zelf zijn.

Succes

Hoewel de stichting nog maar net bestaat, is het nu al een groot succes. Aangezien er geen opvang meer was in het oosten van het land, reageren mensen uit de wijde omgeving erg positief op het initiatief van Jente en Maaike. Het succes is ook te zien aan het aantal konijnen dat al in de opvang zit. ‘Op dit moment zitten we rond de 30 konijnen, waarvan er 20 een nieuw huisje zoeken, dus het is erg snel gegaan. Het binnenverblijf zit nu vol, maar er is nog wel plek voor buitenkonijnen.’ Tijdens het gesprek krijgt Maaike een telefoontje met de vraag of ze nog een stel konijnen op kan vangen. Na het telefoontje vertelt ze trots dat er de volgende dag weer een paar konijnen in de opvang komen.

Impulsaankoop

‘Konijnen zijn een ondergewaardeerd dier. Mensen zetten het konijn in een hokje in de tuin en er wordt niet meer naar omgekeken’, vertelt Maaike. Mensen schaffen de beestjes vaak aan door een impulsaankoop, omdat ze er schattig uitzien, maar verdiepen zich er verder niet in. Zo is dankzij de nieuwe film ‘Peter Rabbit’ de verkoop van konijnen enorm gestegen in Amerika en Engeland, een actuele oorzaak van de impulsaankopen. ‘Mensen denken dan, o leuk een konijn, die willen wij ook, maar vergeten vervolgens dat er veel meer bij komt kijken. Je moet ze laten enten en de verzorging kost veel tijd. De meest voorkomende fout is dat mensen één konijn in een hokje zetten, terwijl ze daar hartstikke ongelukkig of zelfs agressief van worden. Het zijn sociale dieren, dus je kunt dan beter een tweetal nemen’.

Een gedumptkonijn tegenkomen

Een gedumpte tamme konijn is makkelijk te herkennen. Jente vertelt ‘Gedumpte konijnen zijn niet snel bang voor mensen en komen vaak gelijk naar je toe rennen. Ze zijn er in heel veel verschillende kleuren, soorten en maten. Wilde konijnen hebben een schutkleur en zijn vaak heel erg bang voor mensen. Als je een gedumpt konijn tegenkomt, kun je het beste de dierenambulance bellen, die haalt het beestje dan op en zorgt ervoor dat het dier in de opvang terecht komt.’

Portretfoto Jente

Dierenambulance Overzicht opvang konijnenbak schoonmaken Jente schoonmaken Konijn knuffelen Konijn nagels knippen

Puk

Hallo, mijn naam is Puk en ik ben de creatieve kid van Surfkids.