Eindelijk antwoord op je zomervragen

Eindelijk antwoord op je zomervragen

Waarom zweet je lichaam?

In de zomer heb je het heel warm en vaak ga je dan zweten. Dit gebeurt doordat er een plekje in je hersenen zit dat net zo werkt als een thermostaat. Als je lichaam het dan te warm krijgt, gee die thermostaat een seintje aan je zweetklieren dat ze aan de slag moeten.

Wat je zweetklieren dan doen is vocht wat in je lichaam zit naar buiten duwen. Dat noem je zweet. Het zweet is bedoeld om je huid af te koelen. Net als dat je in het zwembad springt om af te koelen omdat dat koud water heeft, werkt dit dus ook zo met zweet.

Hoe word je bruin?

De zon straalt UV-straling uit. Je hebt misschien nog nooit van dit woord gehoord. Er zit een laag om de aarde heen, die noem je de ozonlaag, en het is maar goed ook dat die er zit want de zon is echt super warm. De ozonlaag zorgt er dan ook voor dat het grootste deel van die UV-straling van de zon wordt tegengehouden. De UV-stralen die er wel doorheen komen die komen op je huid terecht. In je huid worden dan stofjes aangemaakt die je moeten beschermen tegen die straling. Want anders verbrand je. Maar hij houdt niet alles tegen en omdat de stofjes gekleurd zijn wordt je huid dus bruin. Daarom word je in de zomer ook veel bruiner dan in de winter, want in de winter is er veel minder zon en heb je meer kleding aan, daar kan de zon niet doorheen komen.

Dr Albert

Hallo, mijn naam is dr. Albert en ik ben de wizzkid van Surfkids.