Frisbeeën

Frisbeeën

Frisbeeën is veel meer dan alleen een vrijetijdshobby, het is zelfs een sport. De sport groeit zeer snel in leden en heeft twee takken, Ultimate Frisbee en Discgolf.

Vrijetijds-Frisbee

Op vakantie, een dagje strand of gewoon op het pleintje thuis, bijna iedereen heeft wel eens met een frisbee overgegooid. De regels hierbij kan je zelf verzinnen net als de plek waar je gaat frisbeeën. Het is heel erg goed voor je hand- en oogcoördinatie. Daarnaast is het een goede manier om beter te worden in teamsporten, want je moet communiceren. Als je met vrienden bent en je gaat trickshots oefenen bijvoorbeeld. Een trickshot is een gooi of ‘shot’, waarbij je bijvoorbeeld de frisbee gooit met een bochtje.

Ultimate Frisbee

Onder de frisbeesporten is Ultimate Frisbee de meest populaire sport. Het is een goede sport om je zelfbeheersing, je tactisch inzicht, teamspirit en je atletisch vermogen in te stoppen. Naarmate de sport meer leden krijgt komen er steeds meer jeugdverenigingen. Bij deze frisbeesport is er geen scheidsrechter, dus de deelnemers moeten zelf beslissingen nemen. Er komt dus veel sportiviteit bij kijken, dit betekent het respect naar de andere deelnemers. Elk probleem dat ontstaat op het veld moet door de deelnemers op dat moment op eerlijke wijze recht gezet worden. In Nederland zijn er 3 jeugd divisies; onder de 13 jaar, onder de 16 jaar en onderde 19 jaar. In deze divisies spelen meiden en jongens door elkaar, bij de jeugdploegen zijn altijd volwassenen aanwezig.

Discgolf

In tegenstelling tot Ultimate Frisbee is Discgolf een individuele sport, hier moet je van alles kunnen anticiperen en nauwkeurig zijn met je gooi. Je wilt hem namelijk net als bij gewoon golf of midgetgolf in zo min mogelijk pogingen in de goal hebben. Een discgolf-course bevat minimaal 15 holes en maximaal 18 holes. Het aantal courses in Nederland neemt nog steeds toe, de meeste courses zijn gratis. Enkele courses in het land vragen wel een bepaald bedrag om de course op te mogen. Tijdens het NK Discgolf zijn er meerdere categorieën waar prijzen te behalen zijn. Er is een junioren categorie, met verschillende titels per leeftijdscategorie.

Feitjes

In het Stadspark is een Discgolf parcours te vinden, maar neem wel een volwassene mee! In 2020 wordt er verwacht dat er een NK Putten en een NK Distance zijn bij het discgolven.

Kootsj

Hallo, mijn naam is Kootsj! Op Surfkids ben ik de echte actieveling en daarom houd ik je op de hoogte van alles wat met sport en spel te maken heeft.